maanantai 14. tammikuuta 2019

Alakoululainen somenkäyttäjänä

Nykyään some on alakoululaisillekin arkipäivää. Youtube, Instagram, Whatsapp, Tiktok, Snapchat... Lista on loputon ja vanhempien takuulla vaikea pysyä perässä, jos itse ei somea juurikaan käytä. Wilmaan kilahti viime viikolla koulukuraattorin terveiset kaikille oppilaille liittyen sosiaalisen mediaan, pelaamiseen ja puhelinten käyttöön. Siitä inspiroituneena avasin nyt minäkin sanaisen arkkuni tänne blogin puolelle. 

Itse olen blogimaailman vuoksi vannoutunut somettaja ja meillä onkin pojalla tiukat rajat sen suhteen. Tietysti on puhelinkohtaista miten mitkäkin rajat saa asetettua, tässä kohtaa iso plussa Iphonen ruutuajalle; pystyn omasta puhelimestani näkemään mitä ja milloin lapseni on käyttänyt - sekä estämään/sallimaan niitä. Sen kautta pystyn määrittämään paljonko ja milloin lapseni saa käyttää mitäkin puhelimensa sovellusta. Lapseni pystyy myös pyytämään etänä lisäaikaa. Mitään sovelluksia hän ei pysty itse puhelimeensa lisäämään. Iphone on aivan täydellinen lapsen ensipuhelimeksi, kun kaikki nämä löytyvät helposti valmiina, eikä tarvitse lähteä kikkailemaan esimerkiksi kuukausimaksullisten sovellusten kanssa.En tiedä olenko aivan kauhean jäykkä mutsi, kun kolmasluokkalaisen puhelimessa ei toimi esimerkiksi nettiselain, eikä Youtube ollenkaan. Kotona hän saa Pleikkarilta valvotusti katsoa tubettajiaan ja sieltäkin on esimerkiksi Roni Back lähtenyt välittömästi kieltoon, kun havaittiin hänen videioidensa olevan hieman liian lennokkaita 9-vuotiaalle. Whatsapp on siinä ja siinä onko se somettamista, poikani nimittäin on huomannut siellä olevan Instagramin kaltaisen stoori-mahdollisuuden, joka kulkee nimellä Tila. Hän saa sitä päivittää ja päivitteleekin, samoiten kaverinsa. Sitäkin kuitenkin täällä tarkalla silmällä valvotaan, kuten myös olan yli niitä kavereidenkin juttuja (Hei vaan kaverien vanhemmat, mikäli satutte siellä tätä lukemaan. Natsimutsi täällä valvoo ja raportoi kyllä sinnekin, mikäli jotain huolestuttavaa tulee vastaan). Tilan päivittämisenkin suhteen olemme luoneet tietyt säännöt, jotta lapsikin osaisi huomioida muiden yksityisyyden. 

Tubettaminen tuntuu olevan monen alakoululaisen haaveena ja olemme käyneet pojan kanssa siitä monet keskustelut. Aina silloin tällöin käy ilmi, että joku kaveri tubettaa ja poikani tietysti kokee sen epäreiluksi itseään kohtaan. Olemmekin joutuneet hieman kiperään välikäteen ja selittäneet asiaa sillä, että ihan kaikilla ei ole samat säännöt ja me emme sille voi mitään. Hän tietää kyllä sen, että turvallisuuden vuoksi tubettaminen on vielä usean vuoden ajan kiellettyä - ja onhan se Youtuben virallinenkin ikäraja käsittääkseni 13-vuotta. Ei sitä ennen edes harkita, netti ja maailma on niin monenlaisia mörköjä täynnä. Voin vain kuvitella miten paljon saa lapsen itsetunnolle hallaa se, jos esimerkiksi oma video joutuu kiusaamisen tai haukkumisen kohteeksi, vaikka sen piti alunalkaen olla lapsen viaton tuotos, jopa ylpeydenaihe.

Mitkä säännöt teillä pätee koululaisen somettamisessa? Minkä ikäinen saa käyttää Youtubea? Onko jollain oma Insta-tili? Entä Snapchat?

8 kommenttia:

 1. Mulla 7v (toukokuussa 8v) käyttää youtubea, kattelee sieltä videoita Roni Back, yms muutamaa muuta, sitten on piirrettyjä mitä kattoo. Olen laittanut estot ja ikäraja estot mitä saa kattoa, mitä ei saa. Instaa hän vinkunut syksystä asti, eli kun ekaluokka alkoi, myöskin tuota snapchattia, mutta ei tulee kysymykseenkään vielä moneen vuoteen. Pojalla on oma puhelin, jossa on ladattuna sovellus, josta saan estolle KAIKKI, myöskin puhelut ja viestit mikäli niin haluan. Sovelluksen saa auki salasanalla, jonka vain minä tiedän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on hittinä muutama tunnettu pelitubettaja, ei oikeastaan muita. Onneksi nykyään on näitä mahdollisuuksia laittaa estoja, kun puhelimet ovat niin monikäyttöisiä.

   Poista
 2. Musta nuo säännöt kuullostavat hyviltä ja voisin kuvitella itsekin aikanani samoja sääntöjä latelevani - onneksi sovelluksia ym. on millä voi rajoittaa ja valvoa käyttöä.

  VastaaPoista
 3. Mä en tiennytkään, että tuota ruutuaikaa voi käyttää noin! Mutta toihan on just tosi kätevä ominaisuus! :) Itselläni ei lapsia vielä ole, mutta samalla tavalla tulen kyllä joskus hänen/heidän somekäyttäytymistään valvomaan. On jotenkin todella huolestuttavaa varsinkin youtuben puolella lukea juuri 9-12 vuotiaiden lasten kommentteja tunnettujen tubettajien videoihin, miten hirveitä niiden seassa on!
  Kyllä on tavallaan ikävä (vaikken edes äiti vielä ole :D) niitä aikoja, kun itse olin tuon ikäinen. Eihän mulla ollut kuin jokin Nokian 3310 millä pystyi vain soittamaan kunnes saldorajat paukkui :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ruutuaika on niin täydellinen ja kyllä iso etu ainakin itselle jatkoa ajatellen, kun puhelimessa itsessään on hyvät säätömahdollisuudet.

   Poista
 4. Kuulostaa tosi fiksulta teidän somen käyttö! En tiennytkään, että iPhonella on tuollainen mahdollisuus, itse vaan iloitsen aina kun tulee ilmoitus, että "ruutuaikasi väheni 25%" :D.

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa todella hyviltä teidän säännöt. Oma jälkikasvuni on jo muuttanut pois kotoa, joten meillä nämä asiat eivät ole ihan ajankohtaisia ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...