lauantai 3. helmikuuta 2018

Taistelu koulun maitopropagandaa vastaan


"Äiti mä voisin ottaa ruoan kanssa maitoa, koulussa on puhuttu terveydestä ja ruoasta ja maito on terveellisempää kuin vesi, maidosta saa kalsiumia!" - T 8-vuottaJep, jep, siitähän voidaan olla montaa mieltä. Menin kieltämättä vähän hiljaiseksi, kun esikoiseni julisti maidon olevan huipputerveellistä ja sitä pitää juoda, koska kalsium. Hetken pohdittuani päätin kuitenkin avata suuni, kerroin miten maitoa toki voi juoda, mutta kalsiumia saa lukuisista muistakin ruoka-aineista. Kun pääsin vauhtiin saatoin jopa mennä liian pitkälle kertoessani suomalaisten maidonjuonnin yleisyydestä ja osteoporoosin määrästä. Eikö olekin ironista, että Suomi on yksi niistä maista, joissa esiintyy eniten osteoporoosia? Eihän sen pitäisi olla mahdollista, koska maitoa juodaan useita lasillisia päivässä.. Maidon haittavaikutuksista on saatu lukuisia tutkimustuloksia ympäri maailman, mutta missä viipyvät aiheeseen liittyvät uutisotsikot täällä Suomessa? Joku täällä valehtelee meille ja se ei ole mikään pikkujuttu. Eihän siinä vain ole mitään järkeä, että ihminen olisi ainoa laji maailmassa, joka tarvitsisi elääkseen toisen eläinlajin maitoa.

Koulujen ja päiväkotien seinät on koristeltu Valion maitomainoksilla, sattumalta myös maidon terveysvaikutuksista kertovia tutkimuksia on rahoittanut Valio. Muistan omasta lapsuudestanikin erilaiset maitoteemaiset viikot, pöytätabletit ja julisteet. Ja kyllähän ruokalan maitoautomaatissakin taisi suurella lukea Valio. Neuvolasta ja koulusta jaetaan maitolehtisiä, nekin Valion valmistamia.

No, nämä maitoon liittyvät asiat onneksi tuntuvat olevan nykypäivänä enemmän ja enemmän ihmisten tiedossa ja maidonkäyttö kovassa laskussa. Ihan mahtava juttu, ehkä tämä jo kansantaudiksikin luokiteltu osteoporoosi vielä saadaan kuriin! Mutta miten taistella koulussa annettavaa opetusta vastaan? Tokaluokkalaiselle on inhottava sanoa, että koulussa opetetaan väärin, enkä niin varsinaisesti sanonutkaan. Viimeistelin maitoaiheisen keskustelumme sillä, että kerroin olevan vähän vanhanaikaista ajatella maidon olevan niin kovin tärkeää.Meillä kotona käytetään yhä enenevissä määrin vettä ruokajuomana, kuitenkaan täysin emme ole maidosta luopuneet. Maitoa käytämme ruoanvalmistuksessa ja pojat murojen seassa. Minä olen jonkin verran siirtynyt kauramaitoon ja yritin lapsiakin saada siihen, mutta huomasivat makueron heti ensimmäisestä murokulhollisesta. En ole niin jyrkkä asian suhteen, että boikotoisimme maitoa täysin, mutta olisihan se ihan mahtavaa, jos jonain päivänä tähän taloon ei tarvitsisi sitä enää ostaa. Toistaiseksi mennään kuitenkin näin.

Ps. lähteet jätin tekstistä pois, koska en viittaa näillä vain tiettyyn yhteen tutkimukseen. Tutkimuksia on lukuisia, jokainen voi halutessaan googlata asiasta lisää. 

Oletko kohdannut ristiriitoja koulun opetuksen ja oman ajatusmaailmasi suhteen? 
Miten suhtaudut maitoon? 

14 kommenttia:

 1. Kannattaa kokeilla lapsille mantelimaitoa! Se on väriltään ja maultaan lähempänä lehmänmaitoa. :)
  Maitotuotteista meillä käytetään vain voita ja juustoja.
  Koulujen maitopropaganda on mun mielestä todella syvältä.

  VastaaPoista
 2. Ja niitä tutkimuksia on rahouttanut myös Arla , ei pidä mainita vain yhtä ...tee taustatyö paremmin kirjoittaessasi maitovastaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toki tehnyt, moni muukin. Valion mainitsin, koska sillä on Suomessa selkeä enemmistö maitomarkkinoista.

   Poista
 3. Yllätyin itse kaupassa siitä, miten vähän mantelia kaupan mantelimaidossa tuoteselosteen perusteella on. Tuli olo, että onko tämä vain kallista mantelinmakuista vettä. En selvittänyt asiaa sen pidemmälle, hämmästyin vain - ajattelin että juon ennemmin veden vetenä ja syön mantelit manteleina jos näin.

  VastaaPoista
 4. Hei! Mihin perustat väitteen, että osteoporoosilla ja maidonjuonnilla olisi yhteys?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. En toki väittänyt maidon aiheuttavan osteoporoosia, heitin ilmoille vain ihmettelyn siitä, miten suomalaisten maitotottumuksilla maamme voi kuitenkin olla osteoporoosin esiintyvyyden suhteen tilaston kärkipäässä.

   Poista
 5. Kannattaisin todellaki faktoihi perustumista ennen kun nostat tällaisia esille saatikka puhut p#skaa lapsillesi. Maito on kyllä tervellistä ja luustolle ja lasten kasvua tukevaa. Että ehkä perustelisi ja lukisi tutkimustulokset uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertoisitko mistä voisin aloittaa? 😊

   Poista
  2. Vaikka väitteestä osteoporoosi vaikutukseen? Ja se miksi maito ei ole terveellistä/tarpeellista? Myöskin vähä perustumaa tähä mainontaan miksi valio on se rahoittaja? Oliko 90 luvulla arlaa,juustoporttia ja ziippiä ym hyllyssä? Myöskin perehdyppä mitä laatuvaatus eroja maidon suhteen näillä tuottaja kunnilla on?
   Ku paasaat siihe mallii et valio olisi maksanut tulokset?

   Poista
 6. Minä mielelläni ottaisin muutaman tutkimuslinkin?

  VastaaPoista
 7. Ei maitoa ylenmääräinen tarvitse juoda,mutta sen terveellisyydestä et pääse mihinkään! Sama tietysti vaikka nautit maidon hyvän koostumuksen esim.vähärasvaisena juustoja. Niitä maidon kovia rasvojahan emme tarvitse,siis rasvatonta maitoa. Myös esimerkkisi maidon ja osteoporoosiin yhteydestä on ontuva.Osteoporoosin yksi syy on kalsiumin puute,mutta ei todellakaan ainut. Ota myös selvää mitä muuta hyvää maitotuotteista saat. D-vitamiinia,jodia.... Tämä ”ei maitoa” -muoti-ilmiö on mm. altistanut suuren joukon suomalaisia jo jodin puutteelle.Tiesitkö että maito on yksi tärkeimmistä jodin lähteistämme. Toinen syy jodin puutteeseen on että trenditietoiset suomalaiset ovat vaihtaneet normaalin jodioidun suolan kaikenmaailman erikoissuoloihin joissa ei ole jodilisää. Jos jätät maidon pois niin sen sisältämät tärkeät aineet on korvattava jollain muulla.Ehkä itse teetkin niin,mutta älä yksinkertaista asioita ja julista vain puolitotuutta. Totta on että esim.eteläeuroopassa vain imeväisikäiset tai max kaksivuotiaat juovat maitoa,mutta ruokavalio siellä poikkeaa valtavasti suomalaisten ruokavaliosta muutenkin joten suora vertailu ei kannata.Työssäni törmään nykyisin yhä enemmän mitä ihmeellisempiin dieetteihin ja ruokavalioihin jotka eivät perustu mihinkään järkeviin totuuksiin ja ovat suorastaan vahingollisia,kaikkein eniten kasvaville lapsille. Allergiat ja sairaudet ovat tietysti syy erityisruokavalioihin,mutta nyt tuntuu olevan trendinä jättää ruokavaliosta pois milloin viljat,milloin maitotuotteet,milloin mitäkin.Jopa lapset ovat niin vähähiilihydraattiseen ja runsasproteiinisella ruokavaliolla että se on selkeä terveysriski. Ottakaa hyvät ihmiset ensin selvää ihan yksinkertaisista asioista - energian tarve,vitamiinien tarve,hivenaineiden tarve,mistä niitä saadaan,miten ne imeytyvät jne. Kyllä maidottomalla ruokavaliolla pärjää,mutta ensin pitää ottaa selvää millä sen korvaa mitä on ennen saanut maidosta.Ja se ei ole VESI! Eikä pillerit,muulloin kuin erityistapauksissa. Meillä on nyt ongelmasyöjiä laidasta laitaan.Joissain perheissä syödään lähes pelkästään ”roskaruokaa” ,joissain taas ”terveysintoillaan” milloin minkäkin trendin perässä.Esim. vain voimaharjoittelijat tarvitsevat sellaisia määriä proteiinia mitä nyt syödään,paitsi varsinaisessa ruuassa,myös kaiken maailman ravintolisiä ja välipalapatukoissa.Harva tuntuu tietävän mikä rasite munuaisille tällainen älytön proteiinin saanti on! Ja tämä on vain yksi esimerkki! Fiksu vanhempi antaisi lapsensa edes koulussa juoda sen lasillisen maitoa ruokansa kanssa. Kouluruokailua valvovan aikuisen tehtävä on katsoa että lapsi syö myös sitä ruokaa, - eikä vain maitoa ja näkkäriä!

  VastaaPoista
 8. Minuakin ärsyttää Valion rahoittamat tutkimukset ja näkyvät mainokset kouluissa. Tuntuu epäilyttävältä. Sen tarkemmin en ole asiaan perehtynyt.
  Omille lapsille ostan kevytmaitoa enkä tuputa juomaan. Usein valitsevat veden. Saavat juoda jos haluavat. Hoitolapsille tarjoan sitä, mitä vanhempien kanssa on sovittu.
  Itse yritän vähentää omaa juuston syöntiäni. Ei ole kovin ekologista ja terveellistä.

  VastaaPoista
 9. Meillä ei olla vielä kouluiässä, eikä päiväkodissakaan, niin ei ole tarvinnut itse vielä vääntää tästä asiasta missään. Mutta samoilla linjoilla olen, maito ei ole mikään terveysjuoma, ja hyvänen aika, ei missään nimessa terveellisempää, kuin vesi! Huhheijaa!
  Me kyllä maitotuotteita käytetään, mutta kyseenalaistan kyllä tuota maitoa todella paljon. Maito ei ole kenellekään välttämätön. Me korvataan usein ruoanlaitossa kermaa tms kasvikermoilla, ja mantelimaidosta tulee tosi hyvää pullaa! Juusto ja voi kylläkin ihan päivittäisessä käytössä.

  VastaaPoista
 10. Todennäköisempää, että maito aiheuttaisi osteoporoosia, on se että suomalaisten vähäinen d-vitamiinin saanti vaikuttaa osteoporoosiin...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...