sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Hei vanhempi! Tämä on sinulle, jolle loma tuntui raskaalta jo parin päivän jälkeen.

Tässä taannoin jo instan puolella vähän avasinkin aihetta, mutta halusin palata siihen vielä näin blogin puolella. Sosiaalisessa mediassa törmäsin hiihtolomaviikon puolivälissä päivityksiin siitä, kuinka:
"on liian kylmää, ei pääse ulos",  
"lapset vain tappelevat keskenään",  
"arki voisi jo alkaa, niin pääsisi töihin lepäämään"

Hei ihan totta, onko näin rankkaa? Edes viikkoa ei jakseta lomailla lasten kanssa. Keli on ollut hivenen kylmähkö kieltämättä, mutta siitä selviää vaatteilla. Ja hei, aurinkokin jo selkeästi lämmittää, joten vaikka miinusasteita olisikin, tuntuu ilma tuulettomana ja aurinkoisena päivänä huomattavasti lämpimämmältä. Mutta eihän sitä tiedä, jos ei kokeile, vaan tuijottaa vain sitä mittaria ja valittelee kylmyyttä ikkunan läpi katsomalla. On ollut ihan parhaat kelit jäädyttää lyhtyjä, meillä hittinä on ollut jäädyttää kulhossa värjättyä vettä. Viikon mittaan lumilinnan timanttisäiliöön onkin ilmestynyt jos jonkinväristä "kristallia". 

Mitä tappeluun tulee, niin enpä tunne sisaruksia, jotka eivät tappelisi. Tähänkin voi ihan itse vaikuttaa. Näin lomalla se on niinkin helppoa kuin laskeutua sinne lattialle lasten joukkoon leikkimään ja ottaa itsekin rennosti. On huomattavasti helpompi ratkaista riidat ennaltaehkäisyllä ja yhdessätekemällä, kuin huutamalla sohvalta komentoja. Leipokaa, rakentakaa palapeliä, muovailkaa muovailuvahalla, piirtäkää, tanssikaa, jumpatkaa, hiihtäkää, menkää pulkkamäkeen, vaihtoehtoja on loputtomiin, you name it! Meillä yksi ihan ehdoton hitti oli, kun pojat lajittelivat isin sukkalaatikon; parittomat ja parilliset, riemulla odotettiin isin reaktiota, kun hän palasi kotiin. 

Askarrelkaa vaikka Olympialaisten kunniaksi Enni Rukajärvi, tai vaikka Iivo. Vaihtoehtoja on loputtomiin.

Säälittää se, kuinka ihmiset haluavat lapsia, mutta eivät halua olla lastensa kanssa. Pari lomapäivää menee, mutta pulassa ollaan, jos pitää ollakin lasten kanssa viikko. Voi kuinka toivoisin, että ihmiset, vanhemmat, äidit ja isät lopettaisivat sen iänikuisen valittamisen ja opettelisivat nauttimaan lapsistaan. Lapsia saadaan, ei hankita. 

Tähän loppuun vielä tämä iänikuinen; sun ärsyttävä arkesi on sun lastesi lapsuus. Mieti sitä.

5 kommenttia:

 1. Me ei tehty paljon mitään erikoista mut loma oli ihana. 😍

  VastaaPoista
 2. Se valittaminen vaan voi jollenkin olla ainut keino yrittää saada vertaistukea. Kyllä, lapsia saadaan. Toiset meistä saa erityisempiä lapsia, jolloin ne loma-ajat on suoraan sanottuna yhtä helvettiä. Kun lapsi reagoi rutiinien muuttumiseen väkivallalla tai muuten vaan riehumalla. Kun sen lapsen kanssa ei voi askarrella tai tehdä oikein mitään muutakaan. Kun koko loma on selviytymistä.
  No, tarkoitit varmaan postauksellasi tavislapsia ilman sen kummempia ongelmia. Mut saa nekin vanhemmat väsyä. Saa ihan tavallinenkin vanhempi haluta vaan olla. Ei se tarkoita etteikö ne lapsiaan rakastaisi. Ja saa silti valittaa.

  VastaaPoista
 3. Ketä tämän oli tarkoitus herätellä? Ilman tukiverkkoja elävänä loppuun väsyneenä en nyt tajunnut, mitä haluat tällä sanoa. Ei kai elämän raskaaksi kokeminen tarkoita sitä, ettei tahdo olla lasten kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihan vain ajatusteni pihallesylkäisy, kun näin (liian) paljon liian valittavia hiihtolomapäivityksiä puolitutuilta. Harmi, etteivät kaikki pysty lomastaan nauttimaan.

   Poista
 4. Mä luin kerran lehtijutun, jossa vauvan kanssa kotona oleva äiti tuskaili koulujen pitkiä kesälomia, kun tulee olemaan niin rankkaa isompien kotona ollessa. En ymmärtänyt enkä ymmärrä vieläkään. Tosin itse koin silloin poikien ollessa pienempiä, että aika juhannuksesta elokuulle, eli vaikkapa päiväkodin kesäsulku, saattoi olla hyvinkin intensiivistä. Välillä rankkaa, välillä ihanaa, välillä ihan tavallista. Nyt kun molemmat ovat jo isompia, on niiden kanssa lomailu ihanaa yhdessäoloa. Omien lasten ja oman perheen kanssa on parasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...