lauantai 27. tammikuuta 2018

Ai mikä vessarauha? Eroahdistuksen pyörteissä.

Jokainen äiti tietää sen tunteen, kun yrittää salaa livahtaa vessaan rauhassa. Juuri, kun ovi on kolahtanut kiinni kuuluu sydäntä raastava itku ja töminä kohti vessaa. Pieni konttaaja sieltä jo saapuukin ja äidin vessaseura on taattu - hyvästi vessarauha.

Entä se kerta, kun sait aamukahvisi/-teesi juuri valmiiksi, lapsi leikkii tyytyväisenä leluillaan, istahdat pöydän ääreen kuppisi kanssa lukemaan uutisia kaikessa rauhassa. Ai, ei kuulosta tutulta vai? Ei meilläkään, nimittäin jälleen äiti-vaiheesta kärsivä 9kk-ikäinen konttaa märisten jalkoihin pyytämään syliin. Ja tottakai se pieni kullanmuru pääsee syliin, kuten aina. Juodaan tee taas kylmänä, kuten viimeiset yhdeksän kuukautta muutenkin. Lapsilla tuntuu olevan syntymästään saakka vaisto, jonka avulla he tunnistavat milloin äitihenkilö saa ravintoa eteensä ja jostain kumman syystä siihen täytyy aina puuttua tavalla tai toisella.Itselleni henkilökohtaisesti olisi aivan valtava pettymys joutua laittamaan tämän ikäinen päiväkotiin. Joillekin se on välttämätöntä, me olemme taas tehneet valintamme niin, että esimerkiksi asuntolainaa ei ole takaraivossa painostamassa töihinpaluuseen. Yleensä yhdeksän kuukauden ikäinen vauva kokee eroahdistusta voimakkaimmillaan, joten mielestäni on varsin inhottavaa, että äitiysloma päättyy juuri noihin aikoihin pakottaen osan äideistä takaisin työelämään. Itseasiassa tein aikoinani opinnäytetyönikin liittyen alle 1-vuotiaiden päiväkotiuran aloittamiseen.

Samu on nyt tuon maagisen yhdeksän kuukautta, hän tarkkailee vääjäämättä äidin liikkeitä. On suuri saavutus päästä livahtamaan viereiseen huoneeseen esimerkiksi laittamaan ruokaa. Eilen jouduin keskeyttämään imuroinnin, koska S tahtoi syliin. Sitten vain tankattiin läheisyyttä hetki ja taas jaksoi antaa äidin imuroida loppuun saakka. Toisaalta on aika imartelevaa olla jollekin näin tärkeä, olla jollekin Äiti.Niin ihanaa kuin se onkin, niin ihanaa olisi myös juoda se tee lämpimänä tai käydä vessassa rauhassa. Onneksi miehen ollessa kotona nämä onnistuvatkin, muutoin asiat hoidetaan avoimin ovin itkun välttämiseksi. Itseasiassa esikoiseni kaverien ollessa meillä joudun muistuttamaan itseäni siitä, että muistan sulkea oven mennessäni vessaan. Onneksi (ainakaan vielä!) ei ole vahinkoa sattunut ja törmätty kaverin äitiin housut kintuissa!

8 kommenttia:

 1. Muistan hyvin, kuinka pienia sormia ja varpaita työntyi vessan oven alta, aina kun olin saanut oven kiinni. Poikani ovat nyt 14 ja 16-vuotiaita, mutta kummasti sitä asiaa tulee edelleen juuri silloin, kun istahdan pöntöllä. Äiti, mis on mun sukat? Äiti, mitä meillä on ruokana? Äiti, voit sä viedä mut uimaan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tää on kummallinen juttu, kun asiat pitää kertoa nimenomaan silloin, kun äiti on vessassa... :D

   Poista
 2. Meillä lapset eivät oikein tuommoisia ole olleet mutta tuo toinen koira on. Kun menen vessaan niin se tulee raapimaan ovea ja itkee oven takana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jestas, ihana! Meillä satunnaisesti kissat haluavat vessaan juuri samaan aikaan, mutta tämä onneksi on harvinaista.

   Poista
 3. Meilläkin tulee edelleen kaikille lapsille kummasti asiaa äidille juuri kesken wc-käynnin tai ruuan. Vauvan kanssa tilanne on tietysti eri, mutta nyt kun tää meidän kolmikko on jo vähän isompi (pienin on 3v) niin pystyy jo sanomaan, että odota hetki. Tilanne varmaan muuttuu taas loppukeväästä, kun neljäs lapsi syntyy.

  VastaaPoista
 4. Eipä sitä äidillä taida kauheasti rauhaa olla, jos on pieni lapsi talossa :). Oon ihan samaa mieltä tuosta äitiyslomasta, pitäisi kestää ainakin sinne yhden vuoden ikään asti!

  VastaaPoista
 5. Tässä eräänä päivänä kävi niin harvinaisesti, että lapset 4v ja 8kk antoi minun olla rauhassa vessassa. Ovenraosta tosin alkoi härppiä kissantassu, että joku kuitenkin hoiti häiriköinnin silläkin kertaa.

  VastaaPoista
 6. Meillä tämä 3,5 kk vanha poika huolehtii kyllä siitä, että ruokaa tai juomaa ei juoda lämpöisenä, tai vessaan ei mennä yksin :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...