maanantai 31. heinäkuuta 2017

Voiko poika käyttää lilaa väriä?

Syksy lähestyy, viimevuotinen koulureppu on loppuunkäytetty. Pohjassa olevat reiät (joita viimeisten kuukausien aikaan sitkeästi parsittiin umpeen) kertovat lapsen elämästä ja kuluneista koulumatkoista. Kuulemma reppu ei koskaan ole ollut maassa, eikä sitä ole laahattu maata pitkin, mutta jostain ihmeen syystä se on aivan kurainen, ehkä juuri ja juuri voi erottaa alkuperäisen sinisen värin vivahteita. Reppua katselemalla voisi päätellä koulumatkan olevan usean kilometrin matka viidakon keskellä sen sijaan, että se on kilometrin matka asfalttia pitkin... No, se vanhasta repusta. Ilmeisen selvää on, että uuden repun tulee kestää kulutusta ja sadetta, olla tukeva ja tietysti lapselle mieleisen näköinen. Useat taskutkaan eivät olisi pahitteeksi.

Poikkesimme ruokaostoksilla ollessamme läheisen marketin reppuhyllylle ihan vain kurkkaamaan. Poika oli hieman vaisu, kehui jotain pääkalloreppua, mutta hiljaisella äänellä kertoi jonkun toisen repun olevan kivempi. Kävi ilmi, että toinen reppu oli lila ja lila sattuu olemaan hänen lempivärinsä. Tarkempi katsaus ja tottavie oli niin, että liloja reppuja oli vain kahta eri mallia; prinsessan kuvalla oleva, sekä vaaleanpunaisilla tehosteväreillä oleva. Kumpaakaan poikamme ei edes harkinnut, koska pelkää muiden nauravan ja koska reput olivat selkeästi tytöille suunnattuja. 


Milloin lilasta on tullut selkeä tyttöväri vai onko siitä tullut? Milloin maailma muuttui sellaiseksi, että 7-vuotiaan pitää pelätä muiden reaktiota hänen lempiväristään?! Ai jestas, että minua suututti. Ja suututtaa. Lupasin pojalleni lilan repun, joka ei olisi suoraan suunnattu tytöille ja jonka hän saisi valita itse. Lupasin laittaa nettiin kyselyn aiheesta ja sitä kautta reppuehdotuksia alkoikin sadella. Keskustelun ohessa osa ihmetteli muuttunutta maailmaa ja osa kehui rohkeaa poikaamme. Joku myös sattui mainitsemaan, että tietää useamman pojan, jotka ovat käyttäneet lilaa Kånkenia. Taikasanat: "moni poika käyttää tätä reppua" ja pam! Siinä se oli, sen repun poikani halusi!Hetken kuluttua tuli vielä toinenkin reppu, Burtonin Prospect, jonka nähdessään poikani totesi sen heti olevan poikien repun näköinenkin - vaikka onkin lila! Tämä nousi suosikiksi Kånkeninkin ohi ja lähti tilaukseen.


Nyt jännätään syksyä ja koulun alkua. Ja sitä, ehtiikö reppu ajoissa postitse, se kun piti tilata ulkomailta. Jos joku uskaltaa ilkkua poikani lempireppua, niin takaan sanovani pari valittua sanaa. Yhtenä lohtuna on se, että muutama kiusanhenki siirtyy eri luokalle ja meno luokalla toivottavasti rauhoittuu. Olen ylpeä poikani rohkeudesta pysyä lempivärissään.

Miellätkö lilan automaattisesti "tyttöväriksi"? Voiko lila toimia myös pojalla?

10 kommenttia:

 1. Kyllähän lila toimii myös pojalla. Tästä tyttöjen ja poikien väreistä yks todella kärjistetty esimerkki. Esikoisemme oli syntynyt (poika). Hän joutui alkuun olemaan lasten osastolla jossa pienessä sängyssä nukkui lila vilttipäällään. Joku hoitaja sen oli tuonut. Siinä ihailtiin poikaa ja lila myös lempivärini. Tuli eräs hoitaja ohikulkiessaan sanomaan että Sulonen on mutta tyttöjen värinenpeitto. Mut ei kerrota sitä hänelle. Olin aivan sanaton.

  VastaaPoista
 2. Meillä tyttö saman ikäisenä oli raivoissaan koska tytöille ei ole spiderman alushousuja. Tai mitään. Kaikki on pojille suunnattu. Niinpä tyttö sai POIKIEN spiderman kalsareita ja hyvin tyytyväisenä käytti ne loppuun asti

  VastaaPoista
 3. Lila menee ihan yhtä hyvin pojallekin. Meidän poika pienempänä tykkäsi punaisesta ja pinkistä. No,eskarikaverit sitten kuittaili niistä niin ne jäi vähin äänin. Nyt kun menee kolmannelle luokalle on hän uskaltanut jo sanoa kavereille vastaan jos tulee väreistä puhetta.
  Poitsu joskus halusi väriä hiuksiin ja laitoin hänelle sitten punaista värjäävää muotovaahtoa. Hiuksista tuli viininpunaiset, näistäkin luokkakaverit oli kuittaillut koulussa. Tosin hän ei enää välittänyt vaan tajuaa että ei ole poikien värejä ja tyttöjen värejä :)
  Rohkeasti vain värejä poikienkin maailmaan!

  Peeäs. Kånkenit on huonoja koulureppuja, kantohihnat painaa tosi helposti, jos paljon tavaraa repussa. Tosin niihin kuulema saa semmoiset pehmusteet nykyään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten rohkea poikasi on, hänenlaisiaan tarvitaan lisää. Muistan itse, miten ala-asteella eräs poika sai uuden hienon PUNAISEN pyörän ja kyllä hänelle moni luokkatoveri naureskeli, koska oli saanut "tyttöjen pyörän".

   Poista
  2. Nykyään ostan kaikki pojan vaatteet hänen kanssaan ja edelleen hän valitsee värejä punaisesta mustaan. Hän menee oman maun mukaan, onneksi :) häntä on kiusattu jonkun verran, mutta itse rohkaisen häntä kaikessa. Tiedän mitä on olla kiusattu niin helppo näin aikuisena on ladata hänen itsetuntoaan mahdollsimman korkealle ja onneksi hän osaa sanoa vastaan. Kova on inttään vastaan muille ��
   Nyt oli muuten XXL:n uusimmassa mainoslehdessäkin todella makea Niken violetti reppu tarjouksessa :)

   Poista
 4. Sinä olet kasvattanut pojan, joka on epävarma mieltymyksistään ja pelkää muiden reaktiota ja sinä syytät siitä koko maailmaa?! Missä logiikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kasvattanut pojan, joka rohkeasti tahtoo käyttää lempiväriään siitä huolimatta, että tiedostaa monen mieltävän sen enemmän tytöille sopivaksi. Mielestäni tässä kohtaa on vain järkevää valita se "poikamaisempi" vaihtoehto liloista repuista, että ei ehdoin tahdoin kerjättäisi huomiota. Eikä poikani kyllä vaaleanpunaiseen, saati prinsessakuoseihin ole mieltynytkään, päin vastoin.

   Poista
 5. Meidän pojan lempiväri on punainen, vaikka ikää on pian 3 v. Jos kysytään värivaihtoehdoista hän aina valitsee punaisen. On punaisia housuja ja on punaisia paitoja. Ne tosin eivät ole tyttömäisiä.

  Liila ei ole tyttöjen väri, on tietty eri asia jos siinä on jotain timantteja tai vastaavia glittereitä, siinä kohtaan jättäisin ostamatta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupukkikin käyttää punaista, punainen on hyvä :)

   Timantteihin ja glittereihin vetäisi oma poikanikin rajan takuulla. Ja minä äitinä saattaisin hetken itsekseni pohtia poikani rohkeutta, jos sellaista uskaltautuisi laittamaan yllensä.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...