torstai 6. huhtikuuta 2017

Ensi viikolla synnytyksen käynnistämiseen??

Kolmas täysiaikainen raskauteni, neljäs mahdollisesti tyystin erilainen synnytykseni. Ensimmäinen alkoi vesienmenolla, toinen keskeytettiin vakavan sydänvian vuoksi, kolmas käynnistyi supistuksilla ja tämä neljäs nyt käynnistämällä - ellei tässä viikon sisällä vielä synnytys ala spontaanisti tai vauva ole ensi viikolla alle 4kg.

Olen kovin tyytyväinen päätökseen, että mikäli vauva on rv 38+4 noin 4kg aloitamme käynnistyksen, kokoarviossa viime viikolla (rv 36+3) vauva oli jo 3,7kg ja raskausdiabeteshän lapsen kokoon tietysti vaikuttaa. Vaikka olen tiukalla ruokavaliolla ollut ja sokerit pysyneet hyvänä, niin eipä näytä (tämäkään) vauva pieneksi jäävän. Kuopushan oli syntyessään 4650g ja 56cm, eikä silloin edes todettu radia.Toisaalta on hassua tietää päivä, jolloin synnytystä mahdollisesti aletaan käynnistelemään. Se tuntuu omalla tavallaan deadlinelta To Do-listan suhteen. Vaikkakin edelleenkin toivon mielummin spontaanisti alkavaa synnytystä. Mutta nyt on siivottu varasto, pesty matot, askarreltu pääsiäistä, laitettu keväistä sisustusta, pakattu sairaalakassi ja mitä kaikkea! Vielä toivoisin, että pääsiäiseksi pääsisimme vauvan kanssa kotiin, silloin olisi sopivasti esikoisellakin lomaa koulusta ja hän pääsisi tutustumaan uuteen tulokkaaseen paremmin heti alusta lähtien. Mutta kaikki tämä jää vain nähtäväksi, pelkästään radin takia vauvan sokereita mittaillaan vähintään 48 tunnin ajan syntymästä ja eipä sitä tiedä miten nopeasti synnytys alkaa edes, siihen saattaa mennä useampi päivä.

Käynnistyskivuista olen lukenut monenlaisia kokemuksia ja mieleeni päällimmäisenä ovat jääneet normaalia synnytystä kovemmat kivut. Minullahan käytännössä on yksi käynnistys takanani, mutta koska raskausviikkoja oli tuolloin vain 22, niin en voi siihen oikein verrata. Tuolloin ensimmäisestä cytotecista syntymään meni ehkä 4-5 tuntia, mutta täytyy muistaa lapsen olleen huomattavasti pienempi. Tyksissä minulle puhuttiin mahdollisesta kalvojen puhkaisusta, ballongista, sekä cytotec-tableteista ja niiden eri vaikutustavoista. Toivottavasti paikat ovat tarpeeksi kypsät kalvojen puhkaisuun, kuulostaa melko uuvuttavalta olla useampi päivä sairaalassa odottamassa kunnollista käynnistymistä.Miten sinä koit synnytyksen käynnistyksen? Miten sinulla käynnistettiin? Miten pian vauva syntyi?

Kuulisin mielelläni tarinoita miten kenelläkin on sujunut ja erityisesti jos on verrata spontaaniin synnytykseen. Vähän kieltämättä jännittää, mutta positiivisella tavalla!

4 kommenttia:

 1. Mulla on käynnistetty 4/5. Ja kivulian ja traumaattisin oli se spontaani synnytys. Syöksynä ja luomuna. Kalvojen puhkaisu oli yks virhe. Aukes loput 4-5cm 15minuutissa. Sen synnytyksen jälkeen ei oo kalvoihin satuttu ennenkö on puudutukset laitettu :D ja mun mielestä supparit oli kipeemmät spontaanissa synnytyksessä. Tää on mun kokemus :) niin ja repeshän mulla se häpyliitoskin siinä luomusyöksyrytäkässä niin että ei hetkeen kävelty. Siitä on aikaa 9v mutta edelleen sattuu jos jalalla siirtää mattoa imuroidessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, hurja kokemus! Kiitos kommentistasi. Toivoisin kovasti, että mikäli käynnistykseen pääsen, niin synnytys sujuisi suht sutjakkaasti, eikä olisi usean päivän odottelua. Jää nähtäväksi kuinka käy.

   Poista
 2. Tähän mennessä ainoo synnytys käynnistettiin cytotecillä 3 päivää, ei tehonnut niin puoltoista päivää oksitosiinitipassa niin käynnistyi. Alettiin käynnistää rv 37+ ja lääkäri varotteli et voi kestää ja varauduin siihen, mutta kyllä se niin paljon turhautti kun mitään ei tapahtunut, iltaisin oli vaan kovat kivut. Minulla ei ole muita synnytyksiä mihin verrata, mut kaikista kauhutarinoista huolimatta käynnistetty synnytys ei ollut ollenkaan paha kokemus, tai ainakin ajattelen et olisi voinut olla kivuliaampaakin. Minulla kerkesi siinä muutaman päivän aikana olemaan eri huonekavereita, joiden synnytys käynnistyi saman vuorokauden aikana kun oli alotettu käynnistys. Tsemppiä käynnistykseen, toivotaan ettei tarvitse montaa päivää kärvistellä!

  VastaaPoista
 3. Itsellä käynnistettiin 10 päivää ennen laskettua aikaa vauvan ison koon takia, ei ollut raskausdiabetesta. Keskiviikosta perjantaihin yritettiin cytotecilla käynnistää, eikä tapahtunut muuta kuin kovat kivut. Lauantaina pistivät kotiin loppuviikoksi ja maanantaina menin takaisin ballongin asetukseen ja sitten lähettivät taas kotiin. Olin tätini kanssa bussilla liikenteessä ja ajateltiin ettei kannata kotiin asti mennä ja mentiin rintaliiviliikkeeseen katsomaan imetysliivejä. Siellä sitten alkoi kauheat supistukset niin että päätettiin lähteä bussilla takaisin sairaalalle. Bussipysäkillä alkoi laatta lentää kivusta ja oksensin koko bussimatkan. Sitten menin sairaalan aulan penkille makaamaan ja odottelemaan kunnes en kestänyt kipua enää ja tätini kärräsi minut synnytysosastolle. Iltapäivä meni oksennellessa ja eri kivunlievityksiä kokeillessa kunnes illalla ballonki tuli viimein ulos ja kalvot puhkaistiin. Siitäkään huolimatta ei meinannut edetä ja tippaan laitettiin jotain synnytystä edistävää ainetta jonka nimeä en muista. Edelleen tärisin ja oksentelin kivusta. Pari epiduraaliakin kerkesin saada kunnes sitten kohdunsuu avautui ja ykskaks tuntui että nyt on kakkahätä, siitä 8 minuutissa vauvan väänsin pihalle ja 6 tikkiä. 4490 g ja 53 cm poika tuli :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...