lauantai 18. maaliskuuta 2017

Vauvalle kätkythälytin?

Yhteistyössä www.emmu.fi

Vuosia sitten olen kuullut sanan kätkythälytin, mutta en ole asiaa sen suuremmin ajatellut. Vähän aikaa sitten tuttavani kertoi, kuinka heillä vauvalla on kyseinen hälytin käytössä ja olivat kovasti säikähtäneet sen hälyttäessä. Vauva oli ollut aivan sinertävänä sängyssään, onneksi olivat saaneet pienokaisen virkoamaan kuitenkin. En uskalla edes ajatella mitä olisi voinut tapahtua. Tuolla hetkellä päätin, että hälytin on hankittava meillekin. En voisi koskaan antaa anteeksi itselleni, jos jotain tapahtuisi ja olisimme aikaisemmin ohittaneet ajatuksen hälyttimen hankinnasta esimerkiksi turhana rojuna - "aiemminkin on pärjätty ilman" tai vaikka hinnan takia.


Kätkytkuolema on Suomessa kovin harvinainen (vuosittain alle 20 tapausta), mutta pienten vauvojen yleisin kuolinsyy. Kätkytkuolemasta puhuttaessa on kyseessä monesti usean asian summa, eikä varsinaista kuolinsyytä pystytä välttämättä osoittamaan. Usein kätkytkuolema tapahtuu vauvan nukkuessa, jolloin asia saatetaan huomata vasta tuntien kuluttua. Pienillä vauvoilla saattaa ilmetä hengityskatkoksia, joihin he toisinaan havahtuvat itse ja toisinaan taas eivät, jonka tuloksena saattaa olla jotain hyvin vakavaa. Mitä pidempi hengityskatkos on kyseessä, sitä vaikeampi lasta on elvyttää ja vauriot saattavat olla kohtalokkaat. Kätkythälytin tarkkaileekin lapsen hengitystä sängyssä (tai vaunussa) ja hälyttää ajoissa, jos hengityskatkos ilmenee. Tuolloin päästään välittömästi antamaan ensiapua ennen pelastushenkilökunnan saapumista paikalle. Pelkkä hälyttimen ääni jo saattaa havahduttaa vauvan hengittämään itsekseen.

Pakkaus sisältää sensoripatjan, hälytinyksikön, jatkojohdon, seinäpidikkeen, hauskoja lisätarroja hälytinyksikköön, sekä paristot ja tietysti käyttöohjeet.

Meillä käyttöön tulee ehdottomasti Nanny-kätkythälytin.
Nanny koostuu kahdesta osasta. Patjan alle (tai ihan pienten vauvojen kanssa käytettäessä patjan päälle / lakanan alle) asetettavasta sensoripatjasta, joka tarkkailee ja mittaa vauvan hengitystä, sekä seinälle tai sängynreunaan asetettavasta hälytinyksiköstä, joka vilkkuu hengityksen tahdissa. Nanny valvoo vain lapsen hengitystä, jolloin järjestelmävirheiden mahdollisuus on minimaalinen, kun laite ei mittaa montaa erilaista toimintoa samaan aikaan. Laite hälyttää, mikäli hengityksessä on 20 sekunnin mittainen tauko tai mikäli lapsi hengitystiheys on alle 8 kertaa minuutissa. Kahden vuoden pituinen takuuaika tuo luotettavuutta, lisäksi laadusta kertoo sekin, että Nanny on sertifioitu käytettäväksi lääkinnällisenä välineenä ja sitä käytetäänkin mm. sairaaloissa ympäri Euroopan.


Käyttöönotto on hyvin yksinkertaista. Sensoripatja asetetaan paikoilleen, johto kieputetaan turvallisuussyistä pinnasängyn pinnaa pitkin hälytinyksikköön (tai mihin yksikön haluaakin kiinnittää) ja laite napsautetaan päälle. Hälytinyksikköä voi pitää esimerkiksi pinnasängyn reunassa tai jatkojohdon ansiosta vaikka toisessa huoneessa saakka.Suomessa Nannyn maahantuojana toimii www.emmu.fi. Hinta on 149,95e ja lisäsensoripatjan saa samasta paikasta hintaan 55e. Lisäsensoripatjasta on hyötyä esimerkiksi, jos lapsella on useampia nukkumapaikkoja, jolloin ei tarvitse ottaa mukaan kuin hälytysyksikkö. Hälytysyksikköön on mahdollista liittää kaksi patjaa, jolloin esimerkiksi kaksosten vanhempien ei tarvitse ostaa kahta settiä, vaan lisäpatja riittää.

Itselläni vielä on joitakin viikkoja laskettuun aikaan, mutta täällä sitä ollaan valmiina! Tulen myöhemmin kirjoittamaan käyttökokemuksestamme, kunhan ensin pääsemme kokeilemaan tätä. Mieli on kovin luottavainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...