lauantai 11. maaliskuuta 2017

Iik! Raskausdiabetes!

Tässä raskaudessa minut on passitettu kolme kertaa sokerirasitukseen. Käsittääkseni kolmannen kerran syynä oli se, kun kuopus oli syntyessään niin suurikokoinen. Toisessa rasituksessa yksi arvoista oli juuri ja juuri alle raja-arvon. Sekin voisi selittää kolmannen rasituskokeen, mutta ultraavan lääkärin mukaan mitään "hilkulla olevia" arvoja ei ole olemassakaan ja hän ehdottomasti halusi minut uuteen rasituskokeeseen. Kolmannella rasituskerralla sitten narahdin, paastoarvo oli 5.4, diagnoosin saa, kun arvo on 5.3 tai yli. Sain kotiin sokerimittarin ja kävimme neuvolatädin kanssa ruokavalion läpi. Positiivista on se, että tässä raskaudessa olen pystynyt olemaan ilman herkkuja koko raskauden ajan ihan helposti, mitään sellaisia mielitekoja ei ole ollut. 

Neuvolassa halusin kuitenkin vielä varmistaa olinko ymmärtänyt oikein, eli raskausdiabetes lukee papereissani nyt loppuun saakka, vaikka tuon yhden ylityksen jälkeen muita ei enää tulisi. Sinänsä se tuntuu hassulta, mutta näin se nyt vain on. Neuvolakortissa punaisella merkintä RASKAUSDIABETESRuokavaliota ei juurikaan ole tarvinnut muuttaa, sillä olen nyt muutenkin vähentänyt hiilihydraattipitoisia ruokia ja lisännyt kasviksia. Ruokajuomana olen vallan käyttänyt vettä, mikä on hyvin uutta itselleni - olen aina ollut kovin huono vedenjuoja. Mittaan sokerin nyt 4x päivässä 4:nä päivänä viikossa, kaikki arvot ovat olleet hyviä! Raskausdiabeteksessa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota ruokavalioon. Ruokailujen tulisi tapahtua säännöllisesti, lisäksi ruoan tulisi olla laadukasta ja annoskokojen kohtuullisia. Sokereita ja herkkuja tulisi välttää, sekä hiilihydraattien laatua tarkkailla. Itse olen selvästi vähentänyt esimerkiksi pastaa, perunaa ja vaaleita viljoja. Mikäli ruokavaliohoito ei auta riittävästi, aloitetaan tarvittaessa metformiini- tai insuliinilääkitys. Liikunta on ehdoton plussa myös, joskin loppuraskaudessa ei ehkä se käytännöllisin hoitomuoto. Lisää raskausdiabeteksen hoidosta voit lukea esimerkiksi Kaksplussalta.

Mikä on raskausdiabetes?

"Raskausdiabeteksella eli gestaatiodiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäisen kerran todettua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Raskausdiabeetikkojen määrä on Suomessakin viime vuosina lisääntynyt. THL:n tilastojen mukaan sokerirasituskokeen tulos oli vuonna 2015 poikkeava 15,9 %:lla synnyttäjistä ja raskausdiabetes todettiin 11,5 %:lla synnyttäjistä." - Terveyskirjasto

Mitä se sitten tulee tarkoittamaan lapsen kannalta? 

Neuvolasta vihjattiin, että raskautta tuskin tullaan päästämään yli lasketun ajan, eli käynnistys saattaa olla edessä, ellei synnytys käynnisty itse jo sitä ennen. Riskinä siis on, että lapsi kasvaa kovin isoksi. Joskus viikon 38 heitteillä käydään ultrassa vielä kokoarviossa ja sitten selviää tarkemmin mitä tulevaisuudessa on edessä. Neuvolasta sainkin vinkin alkaa 37+ viikolla lypsämään maitoa ja pakastamaan sitä edes ruiskullisen. Sen lisäksi, että se saattaa edesauttaa synnytyksen käynnistymistä, olisi hirmu hyvä saada lapselle minun maitoani heti alkuun, jos lisämaitoa tarvitaan. Lapsen sokereita tullaan seuraamaan 48h ajan syntymästä ja tuolloin tosiaan maidonsaanti olisi tärkeää huomioida. Toki tarvittaessa kelpuutan luovutetunkin maidon, mutta mieluusti antaisin omaani. Pahimmassa tapauksessa lapsen sokerit laskevat niin alas syntymän jälkeen, että hän joutuu sokeritippaan teholle. 

Alkuun toki mietitytti miten tässä tulee käymään, kun sain mittarin kotiin, enkä yhtään tiennyt mitä lukemia olisi edessä. Nyt kuitenkin, kun lukemat ovat olleet hyviä osaan olla jo luottavaisemmalla mielellä. Eikä tässä nyt niin montaa viikkoakaan enää ole jäljellä. 

Onko sinulla todettu raskausdiabetes? Menikö se ruokavaliohoidolla ohi vai tarvittiinko lääkitystä? Millä viikoilla ja minkä kokoisena lapsi syntyi?

6 kommenttia:

 1. Kaikissa raskauksissa ollut raskausdiabetes, joka todettu jo varhaisilla viikoilla. Tässä kolmannessa ei edes tehty rasitusta, kun olin jo ennen ensimmäistä neuvolaa mitannut liian korkeita ruokailun jälkeisiä arvoja. Ja koska esikoisen jälkeen jäi diagnoosiksi heikentynyt glukoositoleranssi ilman raskauttakin. Nyt menossa 29+ ja olen iloisesti yllättynyt miten hyvin on edennyt vaikka jo alkuraskaudesta tuli niitä ylityksiä. Paastot on aina olleet hyvät, että minulla ongelma on ruokailun jälkeiset arvot. Niitä on alkanut tulla enenevässä määrin nyt, mutta aina nopeisiin hiilareihin, tai liian isoihin annoksiin liittyen. Pelkäsin että tilanne olisi tässä vaiheessa jo epätoivoinen, mutta ei näytä vielä olevan tarvetta lääkitykselle. Jos vain saisi pidettyä syömisensä paremmin kurissa.

  Esikoista odottessa rasitus 12+ viikoilla pissassa olevan sokerin takia, mutta ruokavaliohoidolla selvittiin sinne toisen kolmanneksen loppuun, jolloin esikoinen syntyi keskosena (ei liittynyt raskausdiabetekseen). Nyt ensimmäistä kertaa ollaan päästy viimeiselle kolmannekselle, enkä tiedä ollenkaan miten tulee sokerit jatkossa käyttäytymään, mutta jospa tästäkin selvittäisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä loppuun saakka! Onneksi sinulla oli alusta pitäen jo mittari itsellä, niin tiesit mittailla :)

   Poista
 2. Mulle todettiin toisessa raskaudessa raskausdiabetes ja paastoarvo taisi olla juuri noin kuin sulla. Mulle se oli jotenkin tosi kova paikka kun sain diagnoosin, johtui toki ehkä hormooneistakin.. Toisaalta epäiltiin, että olin pitänyt liian pitkän paaston, jolloin arvo voi senkin takia lähteä nousuun. Tätä epäiltiin siksi, että kotimittauksisss ei tullut ollenkaan ylityksiä. Mutta ei se diagnoosia kuitenkaan mihinkään muuttanut :(
  Ruokavaliolla siis selvittiin, vauva syntyi 39+3 mitoin 4180g ja 52cm 😊 Vauvan arvot ja vointi olivat onneksi synnytyksen jälkeen hyvät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä itselläkin on hivenen epäonnistunut olo, kun diagnoosi on ja pysyy vaikka muuten arvot olisivat hyvät. Toivotaan, että jatkuu samalla tavalla loppuun asti ja tietysti vauvan parasta ajatellen.

   Poista
 3. Olen sairastanut raskausdiabeteksen neljä kertaa ja kaikissa on tarvittu insuliinia, jotta sokeriarvot ovat pysyneet oikeilla raiteilla. Kolme viimeistä synnytysä on käynnistetty ja tätä viimeisintä lukuunottamatta vauvat ovat painaneet yli neljä kiloa.

  Mahdollista insuliinihoitoa ei kannata pelätä. Itselleni se ainakin mahdollisti edes vähän vapaamman syömisen, sillä ilman insuliineja jouduin elämään lähes jatkuvasa nälässä. Vauvan kokoa ja vointia seurattiin tarkasti kaikissa raskauksissa.

  Toivotaan, että sinä selviät ruokavaliolla, mutta kuten sanoin, ei se insuliinikaan maailmaa kaaada. Jos haluat tietää enemmän raskausajan diabeteksestä, niin yhteystietoni löytyvät blogista. En väitä olevani mikään asiantuntija, mutta neljä kertaa sairastuneena, uskoisin asiasta jotakin tietäväni kokemuspohjalta. Kaikkea hyvää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuulostaa lohduttavalta, diagnoosi jo itsessään oli pienoinen pettymys, saati se, etten saisi tätä pidettyä kurissa ruokavaliolla. Onneksi nyt toistaiseksi on mennyt hyvin näinkin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...