keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Vauvaperheen hyödykkeet ja turhakkeet

Tasaisin väliajoin näkee, kuinka netissä ensimmäistä lastaan odottavat pohtivat tarvittavia hankintoja, turhakkeita ja hyödykkeitä. Lastentarvikeviidakko tosiaan.

Näin useamman lapsen äitinä ja uutta vauvaa odottavana halusin koota meidän hyvät ja turhat tarvikkeet listaksi. Sanon valmiiksi jo, että vähemmälläkin varmasti pärjää! Tässä vain näin neljättä kertaa raskaana ollessa on kertynyt kaikenlaista hankintaa ajan myötä, näitä kaikkia ei todellakaan ollut vielä esikoisen aikana käytössä!


Hyödykkeet:

 • Manduca - ehdoton metsiin ja matkoille, käymme syksyisin säännöllisesti marjassa, sekä sienessä. Tämä on myös napattu reissuihin mukaan, jolloin ei aina välttämättä tarvitse vaunuja raahata joka puolelle.
 • Vaunut - no joo, tietysti. Pelkällä manducalla ei pärjäisi. Ei tarvita edes perusteluja.
 • Kaukaloadapterit vaunuun/matkarattaisiin - huippuhelppoa siirtää nukkuva vauva autosta kaukalon kanssa matkarattaisiin esimerkiksi kauppareissun ajaksi, meillä tämä systeemi ollut paljon käytössä.
 • Telakallinen turvakaukalo - ensimmäisen lapsen aikaan meillä ei ollut telakkaa, mutta kyllä sen käyttö vain huomattavasti nopeuttaa/helpottaa lasten autoon laittamista ja pois ottamista.
 • Rintapumppu - imettävälle äidille ehdoton. Ylimääräiset maidot on saatu pahan päivän varalle pakastimeen, niistä on myös valmistettu ensimmäisiä soseita. Sähköisen rintapumpun saa sairaalasta lainaan, mikäli luovuttaa äidinmaitoa. Ylikätevä!
 • Maidonkerääjä - imettäessä monesti toisestakin rinnasta heruu maitoa, joten maidonkerääjällä ne saa näppärästi talteen.
 • Sitteri - meillä sitteri on ollut malliltaan aina sellainen, jonka saa täysin makuuasentoon. Tuolloin jo ihan pientä vauvaa on voinut pitää siinä turvallisesti. Erityisesti kuopuksen kohdalla hänet usein nukutettiin illalla sitteriin keikuttaen, kun me vanhemmat katselimme samalla televisiota.
 • Bumbo - suihkutiloissa todella näppärä, kun jo pienenkin (päätään kannattelevan) lapsen voi laittaa siihen istumaan suihkuttelun ajaksi, vauvauinnissakin erittäin toimiva!
 • Kylpytuki - aah, niin helpottavaa! Ei vaikeita asentoja ja kiemurtelevaa lasta. Lapsi ammeessa olevaan kylpytukeen ja molempien vanhempien kädet ovat vapaana leikittämiseen/pesuun.
 • Itkuhälytin - kuopuksen aikaan ei ollut, mutta silloin asuimmekin kerrostalossa, eikä hän juurikaan nukkunut parvekkeella. Nykyisin omakotitalossa ehdoton, koska vaunuihin on niin kätevä jättää ulos nukkumaan. Samoin saatan hyvillä
 •  mielin heittää roskapussit roskikseen tai kipaista puutarhatöihin lapsen nukkuessa sisällä ja itkuhälyttimen roikkuessa minun kaulassani. 
 • Vaipparoskis - esikoisen aikaan käytimme normaalia vessaroskista, joka ajan myötä alkoi haisemaan kuolemalta, hyi! Silloin jo päätin, että seuraavalle tulee vaipparoskis. Ja onhan se ollut kätevä. Meiltä löytyy Angelcaren roskis, johon saa pienellä kikkailulla vaikka normaalin pussinkin kiinni. Ollaan tykätty, eivätkä hajutkaan tunkeudu nenään ollenkaan.
 • Vauvavakuutus - ajatus päivystyksessä istumisesta sairaan lapsen kanssa on kamala. Vakuutus on kallis hankinta, mutta onhan se helppoa, kun yksityiselle saa ajan melkein milloin tahansa ja vakuutus kattaa omavastuun jälkeen niin lääkärikäynnit kuin lääkekustannuksetkin. Ja vakuutusten hinta laskee vauvavuoden jälkeen tasaisesti.
 • Ihan pienen vauvan bodyt, joissa on käännettävät hihansuut - ei enää putoavia tumppuja käsissä! 
 • Kaukaloon toppapussi - vauvan ei tarvitse hikoilla automatkoja, kun pussin alla on sisävaatteet ja pussin saa auki autoon mennessä. 
 • Kosteuspyyhkeet - aina ei ole pepunpesupaikkaa saatavilla.
 • Harsoliinat - imevät valtavasti nestettä, näillä pyyhitään niin puklut, maitosuihkut kuin muutkin sotkut. Meillä myös ollut perhepedissä vauvan pään alla, jolloin koko lakanaa ei ole tarvinnut vaihtaa, jos on tullut puklua tai maitoa yli äyräiden yön aikana.
 • Imetystyyny - huippu milloin missäkin, välillä vauvan turvana pinnasängyssä, sohvalla unipesänä ja sylissä imettäessä.
 • Sock-Ons - näitä kaipaa huomaamattaan, ei meinaan näiden hankinnan jälkeen ole yhdetkään sukat valuneet. Tuhannet kiitokset näiden kehittäjälle!Turhakkeet:

 • Terälliset potkuhousut - meillä ei ole yksiäkään täysin sopivia tullut vastaan, aina ne ovat valuneet, olleet liian leveät tai terät liian pienet.
 • Talkki - perunajauho ajaa saman asian, joten meillä ei ole koskaan ollut talkkia käytössä.
 • Hoitopöytä - voisi toimiakin, jos siihen opettelisi, mutta meillä vaipat on vaihdettu pääasiassa sängyn päällä. 
 • Äitiyspakkaus - ensimmäisen lapsen kohdalla hyvä, sen jälkeen pakolliset tarvikkeet ovat löytyneet kotoa ja pakkauksen sijaan saatavalla rahalla on saanut kaikkea tarvittavaa.
 • Tuttipullot - kumpikaan pojistamme ei ole suostunut juomaan pullosta, joten käyttöä ei ole ollut. Tämä toki kovin yksilöllistä ja seuraavan lapsen kanssa toivoisimme saavamme hänet oppimaan pullolle häiden takia.
 • Mobile - esikoisella oli toimiva, joskin musiikki soi hieman liian vähän aikaa ja vauva havahtui aina kun musiikki laitettiin uudelleen päälle, itkuhälyttimessä oleva 15 minuuttia kerrallaan soiva musiikki oli toimivampi.
 • Lämpömittari kylpyvettä varten - käsituntuma riittää.
 • Vaikeasti suljettavat/puettavat vaatteet - kuka ihme on keksinyt vauvalle mm. takaa suljettavia vaatteita?!

Uudelle tulokkaalle uusia hankintoja meille on tulossa ainakin kätkythälytin ja unipussi/kapalopussi. Kätkythälyttimen koen hyvin tärkeänä, mutta aiemmin en ole sitä osannut edes kaivata. Nyt, kun jokin aika sitten kuulin erään tuttavan lapsen hengen todennäköisesti pelastuneen sen ansiosta oli hankintapäätös selvä. Unipussi taas on ollut mielessäni jo pidempään ja kehuja olen siitä lukenut ympäri nettiä, joten on hauska päästä nyt kokeilemaan sitä oman lapsen kanssa.

Unipesää olen kovasti miettinyt, sillä olisihan se kätevä esimerkiksi sohvalle, mutta jäisikö kuitenkin liian vähäiselle käytölle, kun imetystyyny löytyy kyllä ja ajaa vähän saman asian?

Nämä tällaiset listat ovat hyvin yksilöllisiä, joku tykkää käyttää jotain tuotetta, kun toisella se on jäänyt täysin turhaksi. Kuten sanottua, meillä turhakkeita on näköjään ollut melko vähän, en ole asiaan ennen kiinnittänytkään sen suurempaa huomiota. Onneksi näin, niin turhia hankintoja ei juurikaan ole tullut tehtyä!

Miltä sinun listasi näyttäisi? Olisiko jotain eri tavalla kuin meillä?

5 kommenttia:

 1. Mä mietin bumboa ässän kohdalla, mutta jäi hommaamatta. Ehkä tän seuraavan kohdalla... tuota kätkyt-hälytintä olen kanssa nyt miettinyt, mutta olen lukenut siitä todella ristiriitaista tietoa, niin en tiedä mihin uskoa. Manducan sijaan meillä on liinat käytössä. Pidän enemmän liinoista ja koen ne monipuolisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bumbo ollaan kyllä koettu huippuhyväksi nimenomaan suihkutiloissa, emme ole sitä sieltä juurikaan pois tuoneetkaan. Minä en ole kantoliinoja kokeillut ollenkaan, pelkään että hurahdan totaalisesti niihin, jos kokeilen :D Manduca on hyvä ja meillä kyllä todella käytännöllinen varsinkin metsässä.
   Kätkythälyttimestä ajattelen niin, että mielummin muutama ylimääräinen hälytys kuin että jäisi hälyttämättä ja lapsi löytyisi harmaana. Toki kätkytkuolema on sellainen, että eihän hälytin välttämättä sitä estä - riippuen kuolinsyystä, mutta pikkuvauvoille tyypilliset unikatkokset katkeavat helpommin, kun lapsi havahtuu joko hälytysääneen tai vanhempien herättelyyn.

   Poista
  2. Niin siis olen lukenut, ettei ne oikeesti herätä. En siis tiedä. Siitä tosiaan todella ristiriitaista infoa.

   Mä oon ihan täysin hurahtanut noihin liinoihin. Kannan vielä tuota reilu 2v Ässääkin. 😂

   Poista
 2. Yhden turhake on toisen Must have ja jopa vaihtelee samalla ihmisellä.

  Rintapumppu on ollut hyvä ekan kohdalla, turha tokan kihdalla ja kolme&neljä kohdalla käsipumppu vaihtui hetkeksi sähköiseen. Kylpytuki saatiin kakkoselle ja jäi käyttämättä. Pullot ihan Must ja mikrosteriloija, kun oli 2 pullopoikaa yhtäaikaa. Imetystyynyissä 2 ekan kohdalla turha, kaksosten kohdalla jopa pulloruokinnassa hyvä apuväline.
  Niin se vaan menee never say never. Tilanteet muuttuu, lapset on erilaisia :)

  Onnea loppumetreille!!

  VastaaPoista
 3. Oi ihanaa kun törmäsin tähän tekstiin ☺ itse juuri esikoista odotan ja mietiskelen mitä oikeasti kannattaisi hommata ja mitä ei. Tästä on kyllä hyötyä itselleni ainakin ☺

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...