tiistai 24. tammikuuta 2017

Näin valmistelet lasta uuden vauvan syntymään - 6 tilanteeseen sopivaa kirjavinkkiä!

Uuden vauvan syntymä on aina muutos niin perheen aikuisille kuin tietysti lapsillekin. Meille on vuosien varrella kertynyt useampikin lastenkirja aiheeseen liittyen. Kun kuopus vielä oli masussa, luimme niitä ahkerasti T:n kanssa. Nyt kun uuden vauvan laskettuun aikaan on enää alle 3kk olemme ottaneet kirjat jälleen käyttöön, mutta tällä kertaa 2-vuotiaan N:n kanssa. Hän lukeekin kyseisiä kirjoja mielellään sekä aikuisen kanssa, että yksin. Olemme toki hänen kanssaan keskustelleet äidin masussa asuvasta vauvasta, koonneet pinnasänkyä ja laittaneet vauvanleluja hänen leluistaan laatikkoon vauvaa odottamaan, mutta en silti usko, että 2-vuotias kovin selvästi ymmärtää mitä on tapahtumassa. Hän innoissaan kertoo monta kertaa päivässä kuinka äidin masussa on vauva ja se tulee sieltä pois ja hän haluaa sitten pitää vauvaa sylissä, toisaalta taas hän kertoo kuinka aikoo vauvan kanssa laskea pulkalla ja taistella kepeillä. Taitaa se oikea totuus iskeä vasten kasvoja vasta vauvan synnyttyä, mutta uskon vakaasti näillä kirjoilla olevan positiivista vaikutusta vauvan saapumisen suhteen. 


Emppu ja vauva - Reuterstrand & Wik, 2008, 24 sivua


Empun äiti odottaa vauvaa. Empun mielestä vauvat ovat suloisia. Kestää kuitenkin kauan ennen kuin vauva syntyy, ja äidistä tulee sekä paksu, että väsynyt. Entä millaista elämä mahtaa olla sitten, kun vauva on tullut maailmaan?

Kirjan kerrontatapa ja kuvitus ovat aivan ihanat! Kirjassa käydään läpi lasten näkökulmasta kuinka äiti on raskausaikana välillä kovin väsynyt ja miten vauva vie äidin aikaa syntymän jälkeen enemmän, mutta kuinka kiva vauva sitten kuitenkin onkaan.


Pikkuveli ja minä - Tammen kultaiset kirjat, 1956/1984, 24 sivua


Kirja keskittyy vauvan tulon sijaan siihen, mitä elämä on, kun talossa on 1-2-vuotias pikkuveli. Kirjassa isosisko kertoo missä pikkuveli nukkuu ja miten häntä hoidetaan ja kuinka päivän aikana leikitään. Lukuunottamatta kirjan ikää on kirja varsinainen klassikko ja sopii hyvin edelleen tämän päivän lapsiperhearkeen.

Vallaton vauva valtaa vatsan - Svensson, 1993, 28 sivua


Meillä ehdoton suosikki on tietysti tämä runomuotoinen luukkukirja. Kurkisteluluukut vetoavat tietysti lapsiin ja onhan niitä hauska kurkistella. Kirja kertoo pitkälti raskausajasta, läpi käydään niin äidin närästämiset ja neuvolakäynnit kuin vauvan touhut masun sisällä ja ajatukset ympäröivästä maailmasta. Kirja päättyy vauvan syntymään ja kotiin saapumiseen. Näin aikuisen silmin ehkä hivenen hassua oli sivu, jossa yöllä vauva sytyttää äidin masussa kynttilän saadakseen valoa... Toimisi ehkä isommalle kuin 2-vuotiaalle, kun voi selittää tilanteen ettei tietysti oikeasti kukaan sytytä tulta masun sisällä. Siltikin meillä se luetuin kirja tällä hetkellä.

Villit vauvat vatsassa - Svensson, 2002, 24 sivua


Runomuodossa kerrottu kirja, jossa pian isoveljeksi tuleva Ville pohtii onko maailmassa muitakin äitejä, joissa on masussa vauva. Ja minkälaisia vauvoja kenenkin vatsasta mahtaa löytyä - on niin poliisiäiti, noitaäiti, ritariäiti kuin astonauttiäitikin. Maailma on täynnä erilaisia äitejä ja erilaisia vauvoja.
Äidin vatsassa on talo - Andreae & Cabban, 2001, 22 sivua


Runomuotoon kerrottu tarina siitä, kuinka äidin alati kasvavassa vatsassa asustaa vauva. Toisinaan äitiä väsyttää ja välillä hän syö mitä kummallisempia ruokia.  Kirja käsittelee asiaa kauniisti, eikä tuo vauvantulon negatiivisia puolia esille lainkaan, vaan vauvaa odotetaan innolla ja suunnitellaan jo kovasti yhteisiä kivoja leikkejä. Kirja päättyy vauvan syntymään.


Äiti rakastaa aina - Lobel & Braun, 2005, 22 sivua


Pikkuketun kotiin on ilmestynyt lyttykuonoinen, rääkyvä pikkuveli. Kirjassa käydään läpi Pikkuketun tunteita laidasta laitaan, kun uusi pikkuveli vie äidin huomiota ja käyttää Pikkuketun vanhaa kehtoa. Eikö äiti enää rakastakaan Pikkukettua, kun uusi vauva on saapunut? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...