Joulupöydän ehdoton herkku, joulumuistaminen, lahja - mikä kenellekin. Meillä tämä ohje on ollut jo useamman vuoden käytössä, alunperin olen sen löytänyt Turun Sanomien Ruoka-sivulta ja sitä on käytetty niin omiin tarpeisiin, kuin jouluviemisiksikin. Kovin on ollut tykätty leipä ja reseptin helppous on tietysti vain plussaa!
Nopeasti sekoitettavan saaristolaisleivän teko on yksinkertaista. Vain kohotukseen ja paistamiseen täytyy varata aikaa.
Reseptillä tulee 3 leipää, jotka paistetaan 1,5 litran vuoissa.
Jos haluat tehdä leivästä vähälaktoosisen tai laktoosittoman, voit hyvin käyttää hyla- tai laktoositonta piimää. Nämä tuotteet eivät kestä kovia lämpötiloja, joten paista leivät 160 asteessa ja pidennä hieman paistoaikaa.
Tarvitset
2,5dl tummaa siirappia
1rkl suolaa
2pss kuivahiivaa
3dl ruisjauhoja
3dl kaljamaltaita
3dl kauraleseitä
12dl vehnäjauhoja
Kuumenna piimä reilusti yli 40 asteiseksi.Lisää nesteeseen siirappi ja suola.Sekoita ruisjauhot ja kuivahiiva ja lisää seos taikinanesteeseen.Sekoita välillä.Lisää maltaat ja leseet ja viimeiseksi vehnäjauhot pienissä osissa.Taikina jää selkeästi löysäksi.Voitele vuoat, kaada taikina vuokiin.
Anna kohota lämpimässä liinan alla vajaa tunti.
Paista leivät 175 asteessa ensin 40 minuuttia ja peitä vuoat sitten foliolla tai leivinpaperilla ja anna paistua vielä 40–50 minuuttia lisää. Makean, siirappisen pinnan saat, kun kesken paiston voitelet kerran-pari pinnan siirapilla tai siirappivedellä.
Ps. Keskiyöhön saakka aikaa osallistua arvontoihin facebookissa, sekä instassa!
Voi, saaristolaisleipää on varmaan pakko ehtiä tehdä jossain kohtaa itsekin! Näyttää tosi hyvältä ♥ Muutenkin tää siun joulukalenteri on kyllä ollut sellainen jouluinen ilotulitus, tosi ihanaa että olet jaksanut sen toteuttaa meidän lukijoiden iloksi ♥
VastaaPoistaHei, ihanaa joulua teille ♥
Voi kiitos, ihana kommentti! <3 Sait hymyn huulilleni :)
PoistaOikein ihanaa joulua teillekin!
Lähes samanlainen resepti käytössä täälläkin, mutta tuorehiivasta. Ja vehnäjauhoja vähän vähemmän. Hyvää tulee! Vähän siianmätiä ja smetanaa päälle, niin jo on vesi kielellä...
VastaaPoistaLähes samanlainen resepti käytössä täälläkin, mutta tuorehiivasta. Ja vehnäjauhoja vähän vähemmän. Hyvää tulee! Vähän siianmätiä ja smetanaa päälle, niin jo on vesi kielellä...
VastaaPoista