maanantai 12. joulukuuta 2016

12. luukku - lapsiperheen joulukukat

Joulukukkien suosio kasvaa vuosi vuodelta, samoin tietoisuus niiden myrkyllisyydestä. Myrkyllisyys on monen kasvin kohdalla kuitenkin liioiteltua, mutta lapsiperheen on hyvä tiedostaa riskit. Vanhaa joululehteä lukiessani sain ajatuksen koota teille yleisimpien joulukukkien myrkyllisyyspaketin, joten olkaa hyvä! Mikäli etsimääsi kasvia ei löydy tästä listasta, voit kurkistaa löytyykö sitä Myrkytystietokeskuksen kasviluettelosta.


Ritarinkukka - Amaryllis:

Myrkyllinen, mutta pieni määrä aiheuttaa harvoin oireita. Oireena mahanärsytys. Ensiavuksi runsas nesteenjuonti ja lääkehiili.

Hyasintti:

Myrkyllinen, mutta pieni määrä aiheuttaa harvoin oireita. Oireena mahanärsytys. Ensiavuksi runsas nesteenjuonti ja lääkehiili.

Joulutähti:

Myrkyllinen, mutta pieni määrä aiheuttaa harvoin oireita. Oireita ovat mahanärsytys ja ihoärsytys. Ensiavuksi runsas nesteenjuonti ja lääkehiili.

Joulukaktus:

Myrkytön.

Tulppaani:

Myrkyllinen, mutta pieni määrä aiheuttaa harvoin oireita. Oireena mahanärsytys. Ensiavuksi runsas nesteenjuonti ja lääkehiili.

Jouluruusu:

Hyvin myrkyllinen, jo pienikin määrä voi aiheuttaa oireita. Lievässä myrkytyksessä oireita ovat mm. suun limakalvojen puutuminen, mahakipu, oksentelu ja ripuli. Vakavassa myrkytyksessä voi ilmetä mm. keskushermosto-oireita, kouristelua. Jouluruusua niellyt henkilö on hyvä toimittaa sairaalaseurantaan. Jouluruusu on kuitenkin hyvin karvaan makuinen, joten on epätodennäköistä, että sitä saisi kovinkaan paljoa nieltyä.


Lisätietoja saadaksesi on hyvä soittaa Myrkytystietokeskukseen  (09 471 977) tai tietysti hätätapauksessa suoraan Hätäkeskukseen (112).


2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ja ajankohtaisesta postauksesta! Meille tulee joulukuusi mutta kukat jätämme kauppaan. Hyasintin tuoksu kyllä ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mennään aika pitkälti muovikukilla, koska kissat :D Hyasintit ja amarylliksen ovat aiempina vuosina saaneet olla rauhassa, joten eiköhän sen verran osteta aitoja kukkia kuitenkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...