torstai 3. marraskuuta 2016

Raskausajan aurallinen migreeni

Aamulla herätessä ensimmäinen ajatus on se, pääseekö sängystä ylös tarpeeksi varovaisesti - ettei se taas alkaisi. Koko aamupäivä menee pelossa, kun odottaa ilmestyvätkö näköhäiriöt. Itselläni näköhäiriöt ovat niin vahvoja, etten voisi kuvitellakaan niiden aikana esimerkiksi ajavani autoa, siksi autolla yksin liikenteeseen lähteminen pelottaa. Yleensä migreenikohtaukseni ovat alkaneet näkökentän pienentymisellä, selkeä alue saattaa olla 5 x 5cm kokoinen, sitten iskevät sahalaidat joko molemmille puolin, tai vain toiselle, mutta yli keskilinjan reilusti. Hiljalleen aurallisten oireiden jatkuessa alkaa särky, joka lamaannuttaa kohtalaisen hyvin. Pahimmassa tapauksessa särky on jatkunut pitkälle seuraavaan päivään, kaksi päivää sängyssä migreenin kourissa ei kuulosta mukavalta, eikä sitä todellakaan ole. 

Tyypillinen auraoire on näkökentän pieneneminen, itselläni se näkyy hyvin paljon tämän kaltaisena, jolloin lukeminen ja katseen tarkentaminen on todella haastavaa.Migreenikohtaukset ovat melko yleisiä raskausaikana, mutta melko epätyypillisiä, jos niitä ei normaalisti ole ollenkaan. Kuten minun tapauksessani siis. Raskauden edetessä kohtaukset monesti hellittävät, mutta ei ole ollenkaan epänormaalia, jos kohtaukset lisääntyvät. Aika arpapeliä. Itselläni oli aivan alussa jopa 2-3 kohtausta viikossa, sittemmin on mennyt monta viikkoa ilman kohtausta ja nyt lähiaikoina on yksi lievä kohtaus tullut. Toivottavasti ne olivat siinä, eivätkä jatku enää.

Raskausaikana ensisijainen lääkehoito on parasetamoli, joka on turvallinen raskauden kaikissa vaiheissa. Varsinaisesti migreenilääkkeitä ei ole tutkittu raskauden ajalta, mutta sumatriptaanista on eniten näyttöä ilman erityisiä haittoja. Lääkehoidosta raskausaikana tulee aina keskustella lääkärin kanssa! Neuvolalääkäriltä sain itse vinkin, että 1. ja 2. kolmanneksen ajan voi käyttää myös ibuprofeenia, heti säryn alkaessa (ei vielä auraoireiden aikana) ottaa maksimissaan 1g parasetamolia ja 600mg buranaa yhdessä, jolloin saadaan heti kivun tultua se mahdollisesti hallintaan ilman varsinaisia migreenilääkkeitä.

Ja mistä vetoa, että nyt kun kirjoitan tämän tekstin on pian tiedossa uusi migreenikohtaus? Johan tässä on nyt hetki mennyt paremmin, toivottavasti kohtaukset ovat historiaa.

Onko sinulla kokemuksia raskausajan migreenistä? Miten olet hoitanut sitä?

1 kommentti:

  1. Mä kärsin normaalistikin migreenistä. Raskausaika ei ollut poikkeus ja kolmen viikon välein kohtaus kesti kolme päivää. Mitään kunnon lääkkeitähän ei saa syödä joten nuo ajat makasin sängyssä pimeässä huoneessa ja saikulla töistä. Sillon mikään ei onnistu koska särky on ihan sietämätöntä. Juurikin migreenin takia meidän lapsiluku on yksi ja saa nähdä jääkö siihen koska en tiedä miten selviäisin kohtauksista lapsen kanssa...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...