tiistai 22. marraskuuta 2016

Miksi raskaana itkettää?

Raskaus, se ihana tekosyy. Tai tässä kohtaa ihan oikea syy. Minun kohdallani ensimmäinen raskaus, jossa ensimmäisen kolmanneksen aikana itkuherkkyys oli aika hurjaa. En nyt tarkoita, että olisin itkenyt valtoimenaan päivittäin, mutta sellaisia hetken tirahduksia voi sanoa tulleen useana päivänä viikossa. Muutoin mielialanvaihteluita en huomannut juurikaan tulevan, mutta tämä itku. Itseäkin alkoi toisinaan kesken itkukohtauksen naurattamaan, kun tajusinsen olleen niin hassu tilanne. 

Tilanteita, joissa alkuraskauden aikana itkin:

Näin Pete ja lohikäärme-Elliott -elokuvan trailerin
Kolautin pääni keittiössä
Pelästyin pesseeni vääränlaista pyykkiä
Luulin kissan karanneen ovenraosta ulos
En meinannut löytää äitiysvaatteita säilytyksestä
Appi- sekä omat vanhempani tulivat yllätykseksemme samalle laivalle
Syksyllä on niin kaunista
Mieheni toi minulle yllätyksenä abc:lta valkosuklaakeksin
Joululaulut, kaikki niistä
Kuopuksemme leikki minun vanhalla lelullani
Vanhempani löysivät ulkomaanreissulla ollessaan meille parin vuoden takaa tutut kissat hotelliltamme ja saimme kuulla kissojen voivan oikein hyvin
Mainittujen tilanteiden lisäksi vielä joitakin viikkoja sitten tuli päivittäin hetkiä, jolloin silmäni kostuvat liikutuksesta tai milloin mistäkin. T:lle selitinkin miksi itkin niin helposti, kieltämättä hänkin oli hieman ymmällään miksi silmät punaisena vollotin löytyneiden kissojen perään tunti tolkulla, haha! Hassua miten erilainen tämä raskaus on edellisiin verrattuna. Hyvin paljon samaa, mutta huomaan selkeitä eroja kyllä. Ja tämä aivan varma poikaolo, jota ei koskaan ennen ole ollut. Pari viikkoa vielä rakenneultraan, jossa toivottavasti selviää myös sukupuoli. Ensimmäinen kolmannes on ollut jo hyvän aikaa ohi ja huomaan itkuherkkyydenkin jo hellittäneen.

Mistä nämä kaikki ihanat itkukohtaukset sitten johtuvat?

Raskausaikana istukka tuottaa huomattavan määrän raskautta ylläpitäviä hormoneja, joista eniten tunteisiin vaikuttavat estrogeenit, eli keltarauhashormonit. Hormoneja on raskausaikana elimistössä satoja, jopa tuhansia kertoja enemmän kuin normaalisti, jonka myötä odottava nainen reagoi kaikkeen herkemmin - joka taas liittyy siihen, että synnytyksen jälkeen pystyy vastaamaan lapsen tarpeisiin oikealla tavalla. Mielialanvaihdokset yleensä tasaantuvat ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, jonka jälkeen keskiraskaus on yleensä tasaista ja helppoa aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...