sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Vinkit täitartunnan ennaltaehkäisyyn!

Niin sekin päivä koitti, jolloin wilmaan pamahti viestiä kouluterveydenhoitajalta - koulusta on löytynyt täitä. Voi ei, TÄITÄ! Tuota päivää olin pelolla odottanut, sillä joka syksy Facebook täyttyy täin häätämiskeinoja kyselevistä vanhemmista ja oli ollut vain tuurin kauppaa, että täiongelma ei ollut osunut kohdallemme. 

Päätäi on tuskin silmällä nähtävä, 2-3 mm pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä. 
Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana satakunta munaa, 3–4 munaa päivässä. Munat se kiinnittää hiusten tyveen. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liiku hilseen tavoin. Munat näkyvät rusehtavina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina. 
Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio, märkärupi. Aina ei oireita ole.  
Terveyskirjasto 

Heti viestin saatuani kuulustelin pojan "Onko pääsi kutissut?", "Oletko pitänyt muiden lippiksiä?", "Onko joku lainannut leikilläänkään sinun lippistäsi?" ja tietysti tutkin hiukset sentti sentiltä. Onneksi kävi ilmi, että meiltä ei täitä löytynyt, eikä lippiksiäkään oltu lainailtu, saatika pää kutissut. Äkkiä googleen selvittämään mitä voi tehdä estääkseen täitartunnan. Googlen jälkeen vauhdilla sekä kauppaan, että apteekkiin ja kaikki tehokeinot käyttöön, täit eivät ole tervetulleita meille!


    Estääksesi täitartunnan huomioi nämä:

 • Nykypäivänä täitartunta on sattumanvaraista, epäsiisteys ei ole yleensä liity siihen.
 • Neuvo lastasi laittamaan huivit, pipot, lippikset yms. joko hihaan tai reppuun säilytyksen ajaksi.
 • Kiellä lastasi vaihtamasta päähineitä ja huiveja, sekä välttämään painileikkejä - päätäit eivät hypi, vaan tarttuvat läheisessä kontaktissa.
 • Jos lapsellasi on pidemmät hiukset, kannattaa ne pitää kiinni, esimerkiksi letitettyinä.
 • Osta tervashampoota, täit eivät pidä tervan tuoksusta. Moni suosittelee apteekista saatavaa pajunkuorishampoota, mutta sen teho perustuu tervan tuoksuun, joten edullisemmalla pääset, kun ostat kaupasta tervashampoota.
 • Osta täikampa, jonka kanssa käyt säännöllisesti lapsesi hiukset läpi. Täit ovat vaikeita havaita paljain silmin.
 • Apteekeissa myydään erilaisia täiden ehkäisyyn tarkoitettuja suihkeita, suosittelen tutustumaan myös niihin.


Tsemppiä jokaiselle saman ongelman parissa kamppailevalle!

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, pistin tuon Hedrin Protect & Go aineen heti tilaukseen verkkoapteekista. Ilmoitusta täistä ei ole vielä tänä syksynä koulusta tullut, mutta tuoreessa muistissa on vielä viimetalven täioperaatio, kun saimme tartunnan. Melkoisia pirulaisia ja mummolaa myöten piti kaikkien päät hoitaa pariin kertaan. Lopputalven suihkuttelin tytön päähän jotain vastaavaa ainetta, jolla sitten pidimme täit loitolla, mutta kyseinen aine tuoksui meidän nenään aika pahalle. Toivottavasti tämä tuoksuu paremmalta.

  Mun mielestä yksi tärkeimmistä tavoista estää täitä leviämästä laajemmalle on avoin informointi. Me ilmoitettiin heti viime talvena kaikille, jotka olivat meillä vierailleet epäillyn tartunta-ajankohdan jälkeen. Ilmoitettiin myös tietysti kouluun, josta infottiin koko luokkaa. Se perhe, jolta täitartunnan saimme, ei ilmoittanut meille ja sen takia hoito meillä viivästyi ja mahdollisesti tartutimme myös eteenpäin. Täitä on todella vaikea havaita, vaikka olisi ihan selkeät oireet :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaan nenääni tuo Hedrinin tuote tuoksuu kampaamotuotteelta, siis joltain miellyttävältä hoitoaineelta, poika tosin ei sen tuoksusta välitä. Mielummin sitä todellakin ennaltaehkäisee, kuin sitten ottaa projektiksi sen kaiken pesemisen, tekstiilit, hiukset jne. Hirveä homma ajatuksenkin tasolla!

   Moni nykypäivänä edelleen häpeää täitä, edelleen jotkut mieltävät ne likaisuuteen liittyviksi, jonka takia varmasti ei uskalleta kertoa heti, jos niitä ilmenee. Mikäli heti tartunnan havaittua informoitaisiin sekä kouluja, harrastuksia, sekä läheisiä, estettäisiin jatkotartunnat mahdollisimman tehokkaasti.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...