sunnuntai 20. joulukuuta 2015

20.luukku - Joulupuu on rakennettu
Perjantaina kävimme noutamassa kuusen.
Kahtena vuotena olemme hakeneet edullisen ja siistin kuusen Bauhauksesta, mutta viime joulun jälkeen totesimme, ettei enää ikinä sieltä. Tapaninpäivänä palasimme kotiin yhden yön reissulta ja mitä oli vastassa - valtava kasa kuivia neulasia kuusen alla ja ropisemalla tuli lisää, kun vähänkin kissan häntä hipaisi. Ei muuta kuin kiireellä koristeet pois ja kuusi pihalle.
Tällainen jouluhullu vieritti siinä vaiheessa kyynelen jos toisenkin.
Seuraavaa joulua Bauhauksen mitkälie-kuuset eivät tulisi pilaamaan.

Tosiaan perjantaina haimme kuusen,
kävin netistä läpi Turun alueen kuusenmyyntipaikkoja ja läheltä löytyikin sopivasti yksi.
Poikkesimme äkkiä sinne, paikalla oleva mies kertoi myyneensä samassa kohdassa jo 20 vuotta kuusia, omalta viljelmältä. Kuuset olivat siistejä ja palvelu erinomaista, hintakaan ei päätä huimannut, 40e lähes 2 metrisestä kuusesta. Kätevästi hän myös auttoi miestäni köyttämään kuusen auton katolle ja kaupanpäällisiksi antoi T:lle pikkukuusen omaan huoneeseensa. Niin ja tosiaan hän myös sahasi valmiiksi uudet imupinnat, matkaa kotiin kun ei ollut kuin muutama kilometri.
Taitaa seuraavienkin vuosien ostopaikka olla selvillä, niin tyytyväisiä olemme olleet.

Rakkaimmat koristelupuuhissa, kuusenalusmatto on peräisin isovanhemmiltani.
Koristeita löytyy joka lähtöön, niin äitiryhmästä joulupaketista tulleita kuin lapsen tekemiä ja lahjaksi saatuja.
Suurimmalla osalla on joku merkitys. 
Tässä vielä T:n kultaisin kuusi ikinä.
Tämä joulu on kuulemma parempi kuin muut, koska oma kuusi :) 
Joulukuusen historiasta sen verran, että varsinaista varmaa tietoa kuusiperinteen alkuvaiheista ja paikasta ei ole. Usein perinteen lähtömaana mainitaan Saksa (jossa ensimmäinen yleiselle paikalle asetettu kuusi oli vuonna 1605 Starsbourgissa), mutta erinäisiä tietoja mm. Tallinnan raatihuoneentorin kuusesta vuodelta 1441 on olemassa.
Ruotsiin joulukuusiperinne rantautui 1700-luvulla ja sen kautta Suomeen 1800-luvun alussa.
Tavallisen kansan käyttöön kuusi yleistyi vasta 1900-luvulla ja on nykypäivänä yleisempi kuin koskaan.
Koristeita on aivan valtavat määrät jokaisen eri tyyliin, kuusia saa niin luonnollisen metsäkuusen näköisinä kuin monin eri lajein - muovisista puhumattakaan. 
Löytyyhän meiltäkin valkoinen muovikuusi (jonka kylläkin olen jo hylännyt autotallin nurkkaan), mutta onneksi perheessä ei ole allergikkoa ja olemme voineet jälleen palata perinteiseen aitoon kuuseen. 

1 kommentti:

  1. Kauniit kuuset! Onhan se kuusen tuoksu sisälle tuotaessa ihana ja jouluinen. Itse saan harmillisesti oireita kuusesta sisällä, joten ainoa vaihtoehto on muovista tehty. Onneksi nekin ovat nykyään jo ihan nätin näköisiä. Meidän edellinen muovikuusi ei nimittäin kovin kaunis ilmestys ollut :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...