perjantai 11. joulukuuta 2015

11.luukku - Lapsuuden jouluAjattelin tähän koota muisteloa lapsuuteni jouluista.

Meidän perheessämme joulu ei ole ollut jäykkä juhla, päälle pantiin hieman tavanomaisa siistimpää, mutta ei sentään mitään juhlavaatteita.
Aamulla herättiin aikaisin katsomaan Joulupukin kuumaa linjaa ja jännitettiin mahtaako kukaan tuttu soittaa sinne. Voi mikä pettymys se oli, kun parhaan ystäväni pikkuveli oli soittanut ja päässyt keskustelemaan vain tontun kanssa.

Kovin tarkkaan en muista "aikataulua", mutta puoliltapäivin katsottiin aina joulurauhanjulistus - siihen tietysti liittyivät joka joulu samat vitsit siitä mitä tapahtuu jos joulurauhaa rikkoo jne. 

Riisipuuroa syötiin kaiketi ennen julistusta, eräänä jouluna veljeni (vai isäni) kanssa kävimme salaa pudottamassa puuron sekaan monen monta mantelia... Ruokapöydässä alkoi pokka pettää, kun useammaltakin lautaselta paljastui manteli, jos toinenkin.

Hautausmaalle suuntasimme yleensä siinä kolmen-neljän hujakoilla, kun ulkona jo vähän pimentyi. 
Hautausmaa näyttää valtavan kauniilta pimeällä, kun vain kynttilät loistavat. 
Jätimme useamman kynttilän aina muistolehtoon tai kappelin rappusille.


Joulupukki saapui yleensä viiden-kuuden aikaan, päivän jännittävin hetki!
Kädet täristen jännitettiin ollaanko oltu kiltteinä ja montako pakettia kukin sai.
Paketit meillä on aina ollut tapana avata vuorotellen, niin näkee samalla mitä kaikkea muutkin saavat. En olekaan koskaan ymmärtänyt sitä touhotusta, että jokainen avaa omansa kauhealla kiireellä, eikä yhtään näe ympärilleen siinä touhussa.
Ja voi sitä Joulua, kun kaikki paketit oli jo avattuina ja äiti ihmeissään lähti vaatehuoneeseen mutisten "siinä ei kyllä ollut vielä kaikki". Eiköhän sieltä vaatteiden taakse piilotettuina löytynyt vielä useampikin lahja :D 


Joulu on minulle aina ollut todella tärkeä juhla, perhejuhla.
Yhtään huonoa muistoa ei ole, perheessämme ei ole sotkettu alkoholin kanssa tai mitään muuta inhottavaa. 
Mieleeni ovat erityisesti jääneet ne kerrat, kun äidin kanssa laitoimme Ti-Ti Nallen joulukasetin pyörimään, otimme suuren piparitaikina-kattilan kuistilta ja teimme pipareita. Isä toimi paistajana ja meiltä pipareita valmistui lähes kuin hihnalta ;)

Pakkohan tuo samainen Ti-Ti Nallen joulukasetti oli saada itsellenikin, kun T syntyi. Sen saikin muutamalla eurolla CD:n muodossa Ti-Ti Nallen verkkokaupasta.


Kuusen koristelu on aina tapahtunut ennen Joulua, olemme tahtoneet viettää aaton rauhaisasti ja nauttia kuusesta pidemmän aikaa. Samasta syystä joulusauna on yleensä ollut aatonaaton iltana.

Aika pitkälti samaa kaavaa noutattaa meidän nykyinen joulummekin, mutta siitä enemmän myöhemmin, huomenna leivotaan pipareita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...