torstai 23. huhtikuuta 2015

Tahranpoistoniksit jakoon!


Olen lasten tulon myötä perehtynyt pyykkäämiseen paremmin, ennen lapsia se tapahtui lähinnä pyykkikasa suoraan koneeseen - periaatteella. 
Nyt meillä on jo monen vuoden ajan ollut pyykkikori, jossa on lokeronsa erikseen tummalle, vaalealle ja värikkäälle pyykille. Lisäksi pesen erikseen siivousliinat, lakanat ja pyyhkeet.


Kuivatus tapahtuu (ellei joku vaate vaadi erityistoimia) enimmäkseen joko kuivausrummussa tai ulkona pyykkinarulla. Kuivausrummun käyttämisessäkin on omat niksinsä, suurin osa ihmisistä käyttää sitä väärin ja saa vaatteensa kutistettua. Pienempi lämpö ja pidempi kuivatusaika toimivat paremmin, eikä tässä taloudessa ole paria vaatetta enempää saatu kutistettua. Ohjekirja siis käteen uudemman kerran, mikäli pyykit kutistuvat. Pyykit tuoksuvat raikkaalta ja ovat pehmeitä, eritoten froteiset ja velouriset vaatteet laitan rumpuun. Kesäaikaan kaiken muun voi kuivattaa hyvin ulkona.

Mutta sitten ne murheenkryynit, ne tahrat. Mustikka, punaviini, porkkana, rasva jne...

Paras keino hoitaa tahra on pestä vaate heti, mutta jos huomaat tahran vasta pesun jälkeen, märässä vaatteessa... Silloin älä päästä vaatetta kuivumaan, vaan lisää tahranpoistoaine heti! Anna vaikuttaa hetki (tai enemmän, riippuen tahrasta) ja pese uudelleen. 

Sanoisin oman kokemukseni pohjalta, että Sappisaippua on paras, mielellään palana. 
Olen sillä poistanut valkoisesta liivistä vuosia vanhan rasvatahran täysin, mustikat ja porkkanat lähtevät tuosta vain.
Oikein vahvaan tahraan laitan sappisaippuan jo illalla ja annan vaikuttaa yön yli, mieluiten niin, että käy välillä yön mittaan vielä hinkkaamassa tahraa.
Moni käyttää sappisaippuaa myös teknisten ulkovaatteiden tahroissa ja olenkin kuullut siitä kehuja. Itse en vielä ole uskaltanut kokeilla, sillä pelkään ominaisuuksien kärsimistä. 
Saippua haisee pahalta, mutta on kyllä tehokas, suosittelen!
Sappisaippuan suosion ovat selvästi huomanneet useammatkin firmat, sillä mm. Dr. Beckmann on valmistanut sappisaippuan markkinoille. Näitä löytyykin ihan perus marketeista pyykinpesuaineiden luota. 


Toinen mistä pidän on Vanish. 
Ei niin tehokas kuin sappisaippua, mutta hyvä. 
Arkipäiväiset lastenvaatteiden ruokatahrat lähtevät pääosin Vanishilla, joskus joutuu pesun jälkeen tekemään sappisaippuakäsittelyn, mutta ei kovin usein.
Ostan toisinaan kulahtaneita ja tummuneita lastenvaatteita halvalla kirpputorilta.
Nypyt hoidan pois nukanpoistokoneella (Obh Nordica, olisiko 10e pintaan), sitten likoamaan oikein vahvaan Vanish Crystal White-veteen vähintään yön yli ja jos vielä jää jotakin tahroja niin sappisaippuakäsittely ennen pesua. Monet vaatteet olen sillä tavalla kirkastanut ja saanut käyttöön parempikuntoisina kuin mitä ne oli ostaessani ne. 
Valkopyykkiin lisään aina joukkoon tilkan Vanish Crystäl Whitea.

Vanishilta löytyy myös Extra Hygiene-aine, jota lisään mikäli tulee erittäin likaista pyykkiä, vaippa on falskannut tai jotakin vastaavaa. Tätä käytän myös siivoisliinojen pesussa. Sitten kolmantena haluan mainia Dr. Beckmannin värin- ja liankeräysliinan. 
Tämä toimii ennaltaehkäisynä, kun haluaa välttyä värien leviämiseltä pyykinpesun aikana.
En ole uskaltanut kokeilla niin, että laittaisin punaiset ja valkoiset sekaisin ja liinan joukkoon, mutta muuten sekaisin menee hyvin kaikki värikkäät (keltaiset, punaiset, keltaiset, siniset, vihreät jne.), eikä tummumia tai värien leviämistä ole tapahtunut. 
Olen kyllä kuullut monien pesevän valkoiset ja muut sekaisin liinojen kanssa ja olen kuullut niiden toimivan. Ajatus on hullu, että pieni liina pyykin seassa vetäisi värit itseensä, mutta niin se vain tuntuu olevan. Pyykkikoneesta tulee ulos aina harmaanliilahtava liina ja pyykit ovat siistejä.Tässä minun vinkkini pyykinpesun suhteen, onko sinulla jotakin erityistä vinkkiä jonka tahtoisit jakaa? 

3 kommenttia:

 1. Aika pitkälti samoilla mennään! Ja olen sappisaippuaa käyttänyt Molon haalareihin, tahra lähti mutta kärsimistä ei tapahtunut! :)

  VastaaPoista
 2. Meillä mennään pitkälti sappisaippuan ja rasvatahroihin Fairyn avustuksella. Jäi kiinnostamaan miten vahvassa Vanish Crystal White-vedessä liotat vaatteita, että tahrat lähtee? Välillä olen liottanut yön yli, mutta kyllä tahrat ovat jääneet... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fairya en olekaan kokeillut, kiitos vinkistä!
   Crystal White toimii mielestäni parhaiten tummumien poistamisessa, eli vaate joka on pesty tummien pyykkien joukossa ja on ottanut väriä itseensä. En ole ollenkaan katsonut ohjeesta mitään mittaa vaan lorauttanut reippaasti purkista 10 litran ämpäriin jauhetta ja sekoitellut. Tahroihin täsmähoitona sitten se sappisaippua, mikäli vanishin jälkeen niitä vielä löytyy.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...