perjantai 17. huhtikuuta 2015

Imetys - se ainainen riidanaihe

Imetyksestä kysellään odottavalta äidiltä jo ennen synnytystä;
"Miten kauan ajattelit imettää?"
"Joko sinulla on maito noussut?"

Vaikeita kysymyksiä, vaikeita vastauksia, stressiä aiheesta jo ennen vauvan syntymää.
Monella maito nousee lapsen syntymän jälkeen, joillakin maitoa tihkuu jo raskausaikana.
Imetyksen kestoa ei voi kukaan määrittää etukäteen, ellei sitten itse päätä lopettaa ja vaihtaa korvikkeisiin.

En tuomitse niitä, jotka eivät voi imettää. Jokainen tekee parhaaksi näkemällään tavalla ja varmasti yrittää parhaansa (näin ainakin haluan uskoa).
Synnytysmasennus, väsy, vaikea synnytys ja muut ongelmat tietysti vaikeuttavat imettämistä. Jokaisen tulisi toimia oman jaksamisensa mukaan. Kyllä lapsi korvikkeellakin kasvaa ihan kunnon kansalaiseksi.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että äidinmaito on lapselle ehdottomasti paras vaihtoehto.
Ihminen ei ole vielä niin taitava, että voisi luoda jotain yhtä täydellistä ravintoa lapselle. 
Äidinmaidon koostumusta on tutkittu hyvin paljon, mutta vieläkään sitä ei ole täydellisesti pystytty selvittämään - saatika jäljittelemään.

Kuva facebookin Imetys-kolmen kauppa-ryhmästä. 

Tässä taannoin oli valtava haloo yleisillä paikoilla imettämisestä. 
Itse en ole koskaan lähtenyt siihen mukaan. Minulla ei ole tarvetta esitellä rintojani yleisesti edes lapseni ravinnon vuoksi. Haluan yksityisyyttä.. Siksi minulle on ollut ihan ok imettää esimerkiksi vessassa, en usko lapseni saaneen mitään traumoja siitä. Tilanteesta riippuen yksityisyydeksi riittää harsokin, olimmehan me kesällä uimarannallakin ja sielläkin tuli moneen otteeseen imetettyä keskellä rantaa harson suojissa.
Moni vetoaa siihen, että eiväthän aikuisetkaan ruokaile vessassa ja imetys on täysin luonnollista jnejne. Niin.. Moni muukin asia on täysin luonnollista, mutta sitä ei tehdä kaikkien silmien alla kaupan penkillä. Jälleen totean, että jokainen tavallaan.

Suomessa suosituksena on, että vauva olisi täysimetyksellä puolivuotiaaksi ja osittaisimetyksellä 1-vuotiaaksi. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kuitenkin osittaisimetystä 2-vuotiaaksi ja miksei pidempäänkin. Äidinmaito ei heikkene, päin vastoin. Se on aina juuri lapsen tarpeille sopivaa. 
Neuvoloissa kuulee monesti, kuinka suositellaan aloittaa soseiden maistelu jo hyvin aikaisin. Jopa 3-4kk iässä lapsen kasvusta ja koosta riippuen. Lapsentahtisessa imetyksessä on hyvin harvinaista, että lapsen tarvitsisi siirtyä soseisiin aikaisemmin. Äidille tulee helposti tiheän imun kautena olo, että maito ei riitäkään, koska lapsi viihtyy rinnalla paljon enemmän.
Päinvastoin, lapsi tankkaa ja tilaa maitoa rinnalla ollessaan. Maito ei siis lopu noin vain :)
Tiheän imun kausi on ohimenevä, se voi olla yhden päivän tai vaikka muutaman päivän. Pian taas huomaat imettämisen tasaantuneen.
Maidontulon saa kyllä takuuvarmasti tyrehtymään, jos (juurikin esim. tiheän imun kautena) antaa korviketta, koska tuntuu että lapsi on koko ajan rinnalla eikä oma maito riitä. Jokainen hetki mitä lapsi on rinnalla kertoo rinnoille miten paljon maitoa pitää tuottaa.
Mikäli lapsi saa maitoa pullosta, alkaa rintamaidon määrä vähentyä ja oravanpyörä on valmis. 

Tuttipullo
Kuva: Yle.fi

Tästä huolimatta THL:n mukaan suomalaislapset ovat täysimetyksellä keskimäärin 1,4 kuukautta!! Hälyttävän vähän mielestäni. Se on surullista. 
Äidinmaidon on todettu estävän erilaisia infektiota (jopa HIV:iä), tukevan lapsen immuunijärjestelmän kehitystä ja nopeuttavan taudeista parantumista. 
Lisäksi on tutkittu "korvike-" ja "rintavauvojen" eroja mm. älykkyydessä ja hermoston kehittymisessä.
Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että äidinmaitoa saaneet vauvat kehittyivät paremmin. 

Ja tässä kohtaa moni korvikkeeseen vaihtanut äiti potee syyllisyydentunnetta. 
Ei korvike ole huonoa, mutta häviää äidinmaidolle kuitenkin.
Jokainen tietää täysin normaaleita ihmisiä, jotka ovat saaneet lapsena korviketta. Itsekin lukeudun niihin.
Ei olla ilkeitä toisillemme, vaan tuetaan toisiamme. Ei kuiskita nurkan takana miksi joku toinen imettää ja toinen ei. 
Ei laiteta toisiamme paremmuusjärjestykseen sen takia.
Haluan kannustaa imettämiseen, mikäli oma ja lapsen vointi sen sallivat.
Ollaan äitejä toisillemme, ystäviä.

Ja imettäjät!
Mikäli synnytyksen jälkeen maitoa tulee niin paljon, että siitä voisi riittää muillekin - miettikää sitä vaihtoehtoa. Äidinmaidonluovuttajia tarvitaan aina! Kysykää siitä jo etukäteen neuvolassa, he kertovat paikkakuntanne tavat toimia ja äidinmaitokeskuksen yhteystiedot.
Turussa äidinmaitokeskuksesta saa halutessaan välineet lainaan (suosittelen muuten sitä sähköpumppua!) ja maito noudetaan kotoa. Mahtavaa toimintaa ja miten kiitollisia henkilökunta oli saamastaan maidosta :)
Pienet sairaat keskosvauvat tarvitsevat sitä enemmän kuin muuta.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...