torstai 22. tammikuuta 2015

Sosetehdas

"Miksi kaappi on taas täynnä näitä tyhjiä pilttipurkkeja!?"

Niinpä niin, soseiden maistelua on nyt reilut pari viikkoa takana. Muutamaa viikkoa aikaisemmin aloitimme ostamaan hedelmäsoseita, jotka sujuvasti upposivat esikoisen tai minun suuhun. Tämä siksi, että saimme tyhjiä purkkeja talteen omatekoisia soseita varten.
Esikoiselle en juurikaan tehnyt soseita itse (tuomitkaa...), joten kaikki oli nyt uutta ja jännää. Oli muuten typerä olo huomattuani kuinka helppoa soseiden tekeminen on. Kaikenlaisia mixejä on nyt pakastimessa.

Alkuun tietysti annoimme vain yksittäisiä ainesosia, esim. perunaa tai porkkanaa vedellä tai äidinmaidolla löystettynä, mitään vatsan väänteitä ei tullut, joten etenimme suht reippaalla tahdilla.
N oli siis puolivuotiaaksi täysimetyksellä, joten sen jälkeen saa ja "kuuluukin" edetä reippaasti.
Tässä muutamia niistä aterioista, jotka makuraatilainen on todennut hyväksi;
kukkakaali - bataatti - porkkana
parsakaali - peruna
kesäkurpista - peruna - kukkakaali

Tällä hetkellä N:llä on ikää 6,5kk, päivässä menee 2 lämmintä ateriaa, 1 hedelmäsose (tai yritys, N nimittäin ei voi sietää hedelmäsoseiden makua) tai sormiruokaillen jotakin hedelmää, sekä aamupalalla menee puuroa. Joka aterian yhteydessä ja iltapalalla lisäksi äidinmaitoa, yöllä N syö 0-2 kertaa. Ensi viikolla aloitamme lihat, tällä viikolla tuli kuvioihin viljatuotteet.
Pakastimessa onkin valmiina peruna - porkkana - jauhelihaa, sekä porkkanaista makaronilaatikkoa (keitin ainekset, käytin maidon sijaan keitinlientä).

Käytännössä katsoen lähes kaiken voi valmistaa vauvalle sopivalla tavalla, kunhan jättää suolan ja vahvat mausteet pois - yrttejä yms. voi käyttää. Lehmänmaidon voi korvata monessa ruuassa vedellä, rintamaidolla tai korvikkeella. Lisäksi olisi hyvä, että ruoka joko höyrytettäisiin tai keitettäisiin kypsäksi, jotta ruoka pysyisi mahdollisimman ravinteikkaana.
Tämä on niin helppoa, jaksan edelleen ihmetellä miten esikoisen kohdalla ajattelin tämän olevan jollakin tapaa vaivalloista. Pyh ja pah :) Samalla kun laittaa perheelle ruokaa, tulee keiteltyä ainekset pienimmänkin ateriaan.
Tämä on siis minun mielipiteeni, enkä valmissoseiden tarjoajia tuomitse millään tapaa. Ovathan ne käteviä, kuten esikoisenkin aikana huomasin. Ja kyllä N saa myös silloin tällöin Pilttiä, Bonaa, Hippiä tai vastaavaa. Olen nyt vain niin innoissani tästä uudesta jutusta, että voisin kirjoittaa siitä loputtomiin.

Tupperwaren nokkamuki
Momman nokkamuki

Tuttipulloa emme ole opettaneet N:lle ollenkaan, kuten T:llekään aikoinaan emme opettaneet. Tällä hetkellä meillä onkin 2 nokkamukia, joista tulee vain imemällä/puremalla nestettä ja niiden kanssa N on saanut harjoitella nokkamukin käyttöä.
Voinkin suositella kumpaakin, ovat hyviä ja lapsen on helppo pitää niistä itse kiinni.


Voi tämä on niin jännittävää aikaa, kun vauva ei ole enää niin vauva.
Omaa tahtoa alkaa näkymään, hermot menee, jos jokin tavara on ulottumattomissa tai otetaan kädestä pois. Eteenpäin ei vielä mennä, mutta navan ympäri pyöritään kovasti ja peruutellaan jumiin minne milloinkin. Voi rakas <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...